top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Dom kultúry by mal byť do Vianoc hotový

Updated: Jun 30, 2020


dk

V útrobách Domu kultúry v Starej Ľubovni sa pilne pracuje. Momentálne sa dokončujú omietky a maľby stien v hľadisku, foyer a chodbách, práce pokračujú aj na elektroinštalácii a realizácii vzduchotechniky. Začína sa montovať obklad časti stien a stropu hľadiska zo zvukopohltivých panelov. Ak by nenastalo nič nepredvídané, tak v decembri by sa mal tunajší „kulturák“ zaskvieť v plnej paráde.


Do úplného ukončenia 1. časti (stavebná časť) sa ešte zrealizujú napr. obklady stien spodnej časti hľadiska, montáž nášľapných vrstiev podlahy hľadiska a balkóna, montáž vybavenia hygienických zariadení, elektronický zabezpečovací systém, realizácia výdajného pultu, dokončenie priestorov réžie, montáž svietidiel a podobne. „Najmarkantnejšou zmenou je presun réžie z balkóna do zadnej časti hľadiska, ako aj vybudovanie nového balkóna s kapacitou okolo 88 divákov s piatimi radmi sedadiel, ktoré sú odstupňované v piatich výškových úrovniach,“ informoval nás Aleš Solár,“ prednosta MsÚ v Starej Ľubovni. Práce sú teda v plnom prúde, ak by sa nič neočakávané neudialo, 1. časť (stavebná) je plánovaná do konca septembra tohto roku, potom začnú práce na 2. časti (javisková a divadelná technika), ktoré budú trvať ešte zhruba jeden mesiac.


Symbolicky – charita Premiéru vo vynovenom Dome kultúry by mal mať Vianočný benefičný koncert  Sima Martausová a sólisti baletu 4. decembra, ktorého výťažok bude venovaný deťom z Domu sv. Anny a detskému oddeleniu Ľubovnianskej nemocnice. Koncert podporilo Mesto Stará Ľubovňa pod záštitou primátora Mesta Stará Ľubovňa Ľuboša Tomka a predsedu VÚC PSK Milana Majerského.

dk 1

11-tonová konštrukcia


Kultúrny stánok v meste by tak už mal konečne dostať nový vzhľad, tak zvonku ako i zvnútra.  „Pôvodne plánované investície sa navýšia o okolo 10 % z dôvodu napr. riešenia komplexných jadrových a štukových omietok, opravy lustra, dodávky nových schodísk na javisko, nového obkladu sokla javiska, riešenie odvetrania WC z dôvodu upchatých prieduchov, a podobne,“ vysvetlil prednosta MsÚ. Finančne najnáročnejšia bola montáž oceľovej nosnej konštrukcie balkóna s hmotnosťou okolo 11 ton, ale aj výmena pôvodnej elektroinštalácie hľadiska, vstupných priestorov a chodieb, výmena sedadiel, montáž vzduchotechniky a komplexná rekonštrukcia hygienických zariadení na prízemí, kde sa vytvorili aj dôstojné WC pre imobilných a ekonomat. Iba dodáme, že zvonku je už „kulturák“ ukončený, práce na exteriéri boli vykonávané spol. ARPROG  ešte v roku 2017. Tzv. nedorobky, ktoré jej mesto vytklo, boli  realizované až počas stavebných prác v rámci ďalšej verejnej súťaže v lete 2018, kedy sa riešila obnova vonkajších schodísk, okapové chodníky, kamenné obklady sokla, dlažby schodísk a obnova zábradlí vonkajších schodísk. Celá premena (interiér a exteriér) vyše 60-ročného Domu v kultúry v Starej Ľubovni by mala pohltiť vyše 1 milión eur z mestskej pokladnice.


Foto: www.staralubovna.sk


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 30 (20. august 2019)


bottom of page