top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Do nemocnice kúpili nové CT za takmer 500 tisíc eur

Updated: Jul 20, 2020


Ďalšia veľká prístrojová obmena sa udiala v Ľubovnianskej nemocnici. Do jej útrob dorazil nový CT prístroj za 490 tisíc eur. Vymenil tak pôvodný z roku 2007 a vo svojej značke ide o najvyššiu radu.


Nemocnici sa ekonomicky darí, a tak si moderné CT-čko kúpila z vlastných zdrojov. „Pôvodné nezostarlo tak mechanicky, ako skôr morálne, a preto bola potreba tejto kúpy. Nové CT sme pôvodne plánovali ešte v minulom roku, ale vtedy sme sa nečakane rozhodli pre investíciu do magnetickej rezonancie, ktorá vtedy stála okolo 850 tisíc eur aj s úpravami priestorov,“ povedal k ostatnej investícii Peter Bizovský, riaditeľ tunajšej nemocnice. Nové CT spustili uplynulý týždeň, predtým boli nutné menšie stavebné úpravy, rozšírila sa čakáreň a upravili priestory pre personál, ktorý bol preškolený. Pôvodné staré CT odkúpila za 25 tisíc eur dodávateľská firma SIEMENS, ktorá vyhrala súťaž. „Tu by som len upokojil ľudí, ktorí videli staré CT-čko niekoľko dní v areáli nemocnice prikryté igelitom a trochu nám vytkli, že si nevážime techniku, že staré CT už bolo majetkom firmy a išlo takpovediac do šrotu,“ dodal riaditeľ nemocnice. A dodať ešte treba, že rádiologicko-diagnostické (RDG) oddelenie tak ostatnou kúpou zavŕšilo prístrojovú obmenu, je tak spolu s MR-kou a inými zdigitalizovanými prístrojmi jedno z najmodernejších pracovísk, a to v širokom okolí. 

„Nové CT je podstatne rýchlejšie ako predošlé, a čo je najpodstatnejšie, dávky žiarenia, ktoré dostane pacient sa teraz znižujú na polovicu,“ vyzdvihol pozitíva Štefan Harčarufka, primár oddelenia. Len pre porovnanie, kým na pôvodnom stroji trvalo vyšetrenie hrudníka, panvy a brucha 45 sekúnd, teraz to bude 7-8 sekúnd. Nové CT má tiež nové komponenty, ktoré umožnia odobrať vzorku už s malým nálezom priamo pod detailnejším prístrojovým zobrazením. A teda v neposlednom rade sa zlepší diagnostika i liečba. Na RDG oddelení sú tak pripravení na 20-25 vyšetrení pomocou CT denne a očakávajú, tak ako doteraz, aj pacientov z iných okresov.

Nové CT prinesie v prvom rade väčší komfort pacientom, vyšetrenie bude trvať kratšie a dávka žiarenia sa zníži na polovicu.


bottom of page