top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Do mesta sa podarilo vrátiť ďalšiu historickú vzácnosť

Updated: Jun 26, 2020


b-tschechoslowakei-1-republik-b-5628147-O (002)

Je zaujímavé, že po stovkách či desiatkach rokov sa stále podarí objaviť vzácny historický artefakt dokumentujúci históriu mesta a nájsť mu cestu domov. Tak sa stalo aj na sklonku minulého roku. Všetkých históriechtivých tak môže potešiť informácia, že v Starej Ľubovni je späť vzácna strieborná medaila vydaná v roku 1930 pri príležitosti 50. výročia vzniku tunajšieho Dobrovoľného hasičského zboru.

20200123_215041 (002)

„Túto medailu sa podarilo vydražiť na viedenskej numizmatickej aukcii,“ priblížil Pavol Mišenko, ktorý spolu s amatérskym numizmatikom Miroslavom Slotkom (bývalým farárom v Hniezdnom) dlhodobo pátra po historických artefaktoch pochádzajúcich z nášho regiónu. Na získanej plakete s priemerom štyri centimetre, je okrem dobového znaku hasičov aj pôvodný erb patróna mesta sv. Mikuláša.

20200123_215111 (002)

„Dobrovoľný hasičský zbor bol v Starej Ľubovni založený v roku 1880, zrejme ako reakcia na dva po sebe nasledujúce požiare v rokoch 1876 a 1877, ktoré mali podľa pamäti Otta Cserneczkého spôsobiť značné materiálne škody. Vďaka tomuto počinu  naše mesto odvtedy rozsiahly požiar nepostihol, pretože dobre organizovaní hasiči dokázali včas lokalizovať a uhasiť plamene,“ zdôraznil P. Mišenko, ktorý sa práve takýmto prípadom z prvej polovice 20. storočia venuje aj v svojej ostatnej knihe Četnícke pamäti.


Darček pre dobrovoľných hasičov


obr.č. 1 - Ľubovniansky dobrovoľný hasičský zbor 1926 (002)

Je viac než symbolické, že sa medaila vrátila po deväťdesiatich rokoch, kedy si tunajší Dobrovoľný hasičský zbor pripomína 140. výročie svojho vzniku (na fotografii v roku 1926 pri starom drevenom moste cez rieku Poprad). Zároveň poukazuje na jeho bohatú históriu, kde hrali svoju úlohu práve občania Starej Ľubovne, ktorí videli účinný spôsob boja proti nekontrolovanému ohňu iba v spoločne koordinovanom postupe.


„Nie je vylúčené, že sa podobná medaila môže ešte v Starej Ľubovni nachádzať.  Predpokladám, že v roku 1930 bolo vyrobených viac takýchto vyznamenaní, aby ich pri príležitosti významného jubilea mohli pripnúť na hruď zaslúžilým členom tunajšieho hasičského zboru. Čisto zo zvedavosti by ma potešilo, keby ma ich majitelia kontaktovali,“ dodal P. Mišenko.


Iba dodáme, že to nie je prvá vec, ktorá sa takýmto spôsobom vrátila zo zahraničia do mesta. V roku 2018 dorazilo z Prahy do Starej Ľubovne vzácne pečatidlo, ktoré malo vtedy 269 rokov. Vyrobené bolo v roku 1749 pre bratstvo sv. Anny fungujúce v Starej Ľubovni minimálne v 17. a 18. storočí. Jeho návrat bol tiež výsledkom pátrania tandemu amatérskych historikov Mišenko – Slotka.

foto: Pavol Mišenko, archív DHZ


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 3/2020 (28. január 2020)

]

bottom of page