top of page
  • Mário Veverka

Do akej miery sú nebezpečné snehové previsy

Updated: Jul 3, 2020


sneh-17.novembra DSC_0002

Na počiatku bol sneh. Potom čoraz viac ustráchanejšie pohľady na strechy bytoviek a napokon prišli otázky: Čo s prevismi, ktoré teoreticky, môžu predstavovať riziko nielen pre automobily, ale i obyvateľov?


Samozrejme, paralelne s nimi sa na Facebooku objavili aj odpovede. Niektorí z diskutujúcich ich tak odporúčali ignorovať a neprechádzať v blízkosti stien, ďalší videli riešenie v privolaní hasičov. To je však zbytočné. Ako totiž podotkol Vladimír Haľko, tí takéto služby neposkytujú. „Našou úlohou je zasahovať len vtedy, keď ide o záchranu života alebo zdravia občanov. Na tento účel nie sme určení. V takýchto prípadoch sa teda treba obrátiť na správcu, resp. vlastníka bytového domu,“ usmernil potenciálnych volajúcich riaditeľ OR HaZZ v Starej Ľubovni. Ten síce priznal, že na strechách ich občas vidno (ako napr. 9. januára, kedy pracovníkom VPS pomáhali pri zhadzovaní snehu z okresného súdu), no deje sa to výnimočne. A iba ak ide o verejné budovy. „Každá žiadosť je posudzovaná krajským operačným strediskom. Pokiaľ sa zistí, že si vlastník objektu môže sneh odpratať sám, musí si to riešiť svojpomocne,“ dodal V. Haľko.


SLOBYTERM: PRIPRAVENÝ V prípade rodinných domov teda povinnosť ostáva na majiteľoch. U bytoviek zas leží na pleciach správcu. V okresnom meste sú to pritom dvaja – Okresné stavebné bytové družstvo a Slobyterm. Podľa riaditeľa druhého z nich sú síce na takúto požiadavku pripravení, do uplynulého štvrtka ju ale nezaznamenali. „Zatiaľ sme riešili skôr odstránenie veľkých cencúľov, ako trebárs na Sládkovičovej ul. Keď nás však zástupcovia vlastníkov  bytov oslovia, sme pripravení zhodiť i previsy. Výškovú techniku na to máme,“ uviedol Milan Malast, ktorý zároveň upozornil na fakt, že určite nepôjde o odstránenie celej snehovej pokrývky, „ale iba o zrezanie prevísajúcej masy cez okraj strechy a tiež iba pri tých bytových domoch , kde je možný prístup s vysokozdvižnou plošinou.“ Mimochodom, nekontrolovateľný pád nahromadenej snehovej hmoty nehrozí len z nich, ale tiež zo stromov či lámp verejného osvetlenia. Zima síce priková pohľady chodcov hlavne na zem, no občas by preto mali zdvihnúť zrak aj hore. Opatrnosti totiž nikdy nie je nazvyš. Foto (Mario Veverka, Facebook)


sneh-Mierova 49658108_10213752917202078_726100127315394560_n

Husté sneženie sa, spolu s vetrom, podpísalo po vznik snehových jazykov nielen na cestách, ale i  strechách bytových domov (dolná fotografia – Mierová ul. č. 14, horná – Ul. 17. novembra, oproti Tržnici).  Hasiči pritom pomáhajú pri ich odstraňovaní a zrážaní cencúľov len v prípade verejných budov – ako trebárs uplynulý týždeň na Okresnom súde a Správe a údržby ciest v St. Ľubovni, ZŠ Podolínec a OcÚ Ľubotín.


Článok  bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 2 (15. január 2019).


bottom of page