top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Divákov v dome kultúry usadia aj na balkóne

Updated: Jun 29, 2020


IMG_20191004_115121

Výhľad ako z lóže, profesionálna akustika a čerstvý vzduch. Vo vynovenom kultúrnom dome v Starej Ľubovni sa budú návštevníci cítiť, ako nikdy doteraz. Aj keď jeho rozsiahly interiér s hľadiskom a pódiom ešte stále nie je sprístupnený, mesto nám doň dovolilo nahliadnuť.

DSC_7425x

Hlavný kultúrny stánok mesta je už niekoľko mesiacov bez divadla či koncertov. Po tom, ako samospráva nechala budovu opraviť a zatepliť z vonkajšej strany, na rad prišli práce v interiéri. „Projektant sa snažil zachovať ducha 50-tych rokov,“ ozrejmil zámery odborníka Jozef Majerníček z oddelenia výstavby na radnici. Aj preto v sále ponechali napríklad velikánsky luster, na ktorom však vymenili 200 žiaroviek s nižšou spotrebou. „Poslaním celého projektu bola aj úspora energie,“ dodal J. Majerníček.


Budova kultúrneho domu slúži od roku 1956. Súčasná obnova interiéru je doteraz najvýznamnejšou, celkovo vyjde na vyše 620-tisíc eur. Okrem stavebno-rekonštrukčných prác zahŕňa aj montáž rôznych javiskových prvkov, osvetlenia i modernú akustiku. Vetranie budovy bude zabezpečovať rekuperácia vzduchu so spätným získavaním tepla. Radiátory zostali schované za obklady pripomínajúce drevo. Pribudli aj hlásiče požiaru i zabezpečovacie signály.

DSC_1453

Novinkou sú aj sedadlá, zrejme najdôležitejšie miesta pre diváka. V nich sa má cítiť pohodlne a hlavne komfortne. Najviac ohúri časť s niekoľkými radmi na balkóne. Viacerí tak budú mať možnosť sledovať dianie na javisku zhora. „Na balkóne je 88 sedadiel, dole je ich 227,“ upresnil J. Majerníček.


Vynovený kultúrny dom už sčasti vyskúšali počas jarmočnej recepcie. Vo vstupnej hale vítali hostí taktiež po čiastočnej rekonštrukcii. Pribudol nový výdajný pult, svetlá a hlavne moderné toalety.

DSC_7429

Kultúrny dom by mali sprístupniť posledný mesiac v roku, keď napríklad 4. decembra je naplánovaný vianočný benefičný koncert so Simou Martausovou a sólistami baletu.


Text: Peter Rindoš, foto: Mesto SL, autor


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 37 (8. október 2019)


bottom of page