top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Deň venovaný nielen psoriáze

Updated: Jun 29, 2020


DOD CK 2

Kúpele Červený Kláštor Smerdžonka pravidelne otvárajú svoje dvere dokorán aj širokej verejnosti. V jeseni je to pri príležitosti Svetového dňa psoriázy. A to nielen preto, že toto ochorenie sa tu lieči, umožňujú návštevníkom konzultovať svoje problémy s odborníkmi.


A keďže kúpele v Pieninách ako jediné na Slovensku liečia kombináciu kožných chorôb a dýchacích ciest, okrem porady s kožným lekárom vrátane vyšetrenia znamienok si mohli otestovať aj svoju pľúcnu kondíciu. A, samozrejme, obzrieť si areál i procedúry a hlavne ochutnať liečivú vodu  so špecifickým zápachom po sírovodíku, ktorá vyviera z hlbín zeme odpradávna a jej účinok tu poznali naši predkovia. „Na začiatku 19. storočia tu bol istý mlynár, ktorý pripravoval teplé vaňové kúpele vo svojej stodole a ľudia, ktorí si prišli zomlieť svoju úrodu na múku, si tak spríjemnili čas čakania,“ vrátil sa do histórie Vladimír Šmída z odd. marketingu. Ako dodal, okolo roku 1820 sa datuje prvá kúpeľná osada, t.z., že vtedy vyrástli prvé  kúpeľné osady pod Tromi korunami.

DOD CK 1

A je známe, že počas niekoľkých desaťročí to kúpele  na tomto mieste v Červenom Kláštore vôbec nemali ľahké a prežili niekoľko vzostupov a pádov. Prvý veľký rozmach prežili v roku 1887, kedy boli zaradené medzi oficiálne kúpele Rakúsko-Uhorska a v tej dobe patrili medzi jedny z najvýznamnejších. Žiaľ, prišla prvá svetová vojna, kúpele zanikli a aj sa ich podarilo obnoviť v medzivojnovom období, nasledovala však 2. svetová vojna a tá zasadila kúpeľníctvu všeobecne poriadny úder. Aj v Červenom Kláštore kúpele zanikli.

DOD CK 3

Nám sa túto tradíciu podarilo obnoviť po viac ako 65-tich rokoch vystavením nového Domu zdravia. V roku 2012 sme teda otvorili svoje brány širokej verejnosti a začali sme s liečením kožných ochorení, neprenosných, neinfekčných ako psoriáza, atopický ekzém, poleptania, popáleniny, akné, ichtyóza a ďalšie,“ pripomenul V. Šmída.


Klienti sa vracajú A práve psoriáza je často veľkým strašiakom mnohých. Toto prakticky doživotné ochorenie postihuje pritom až dve percentá populácie rôzneho veku a pohlavia u nás. „Je pravda, že kožných ochorení pribúda, súvisí to aj s našou životosprávou, ekologickými problémami..,“ analyzoval Ivan Margitics, kožný lekár kúpeľov, ktoré majú odliečených vyše tri tisíc kožných pacientov. „Máme približne 70 percent pacientov s psoriázou, ktorí majú aj kĺbové problémy, tzv. psoriatrické artritídy. Predpokladom našej kúpeľnej liečby je liečivý účinok našej minerálnej vody Smerdžonka a fototerapia. Okrem toho pacientom podávame elektroliečbu, ultrazvuk, cvičebné procedúry, oxigenoterapiu a inú liečbu podľa stavu a odporúčania lekára,“ priblížil kožný lekár. Ako dodal, mnohí sa tu aj vracajú, hlavne ak vidia, že im liečba pomáha.


Napokon, to je účelom kúpeľov, ktoré majú viacero bonusov. „Máme to šťastie, že sa nachádzame v národnom parku. Čiže je tu čisté ovzdušie, čo má vplyv aj na liečenie dýchacích ciest… Navyše v areáli sa  nachádza niekoľko voľno-časových aktivít,  športovísk… Sme v rôznorodom kraji a nachádza sa tu množstvo atraktivít. Blízko je bývalý kláštor Kamaldulov a Kartuziánov, návštevníci či klienti môžu splaviť Dunajec na pltiach alebo na raftoch, neďaleko je  Ľubovniansky hrad, skanzen… Nechýba tu možnosť cykloturistiky a turistiky,“ zhrnul V. Šmída, ktorý verí, že aj takéto dni otvorených dverí, ktoré si nenechá ujsť v priemere okolo dvesto návštevníkov, umožnia zoznámiť sa s miestom, ktoré ponúka liečbu telu a dáva balzam duši.

DOD CK 4

Nielen kúpeľní hostia sa navyše môžu tešiť na novinku, dokončievajú tu nový Welness penzión Smerdžonka, kde bude veľký bazén pre dospelých i malé deti, saunový svet. Tiež sa tam plánuje zriadiť fitness centrum a priestory pre rôzne voľno-časové aktivity, a to všetko s rozšírením ubytovacích kapacít.

kupele historicka 3

foto (hm, archív Ľubovnianskeho múzea)


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 40 (29. október)

kupele - historicka 2

bottom of page