top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

DEŇ NARCISOV v uliciach mesta Stará Ľubovňa

Liga proti rakovine pomáha onkologickým pacientom na Slovensku už 32 rokov. Po dvojročnej prestávke kvôli pandémii sa jej podarilo zorganizovať už po 26-krát verejno-prospešnú zbierku DEŇ NARCISOV opäť aj v uliciach za pomoci dobrovoľníkov.


Aj v našom meste tak 28. apríla rozkvitli narcisy na ošatení mnohých, ktorí sa dobrovoľným príspevkom rozhodli podporiť túto zbierku.

Dobrovoľníci, najmä mladí študenti prechádzajúci ulicami Starej Ľubovne sa stretávali s prevažne pozitívnymi reakciami ľudí, či už v uliciach mesta, alebo aj v navštívených inštitúciách. „Reakcie ľudí boli rôzne, zrejme som mala šťastie, stretla som len ochotných ľudí, ktorí napriek tejto ťažkej dobe vrelo prispievali, a to nie len mincami. Ľudskosť zrejme ešte nevymrela,“ opísala nám svoje postrehy dobrovoľníčka Ester.


S podobnými reakciami sa stretával v navštívených inštitúciách aj dobrovoľník Daniel: „Väčšinu vnímam pozitívne, keď som prišiel do nejakej inštitúcie, ľudia veľmi ochotne prispievali a najviac ma očaril kolektív na Okresnom súde v Starej Ľubovni, boli to veľmi milí a štedrí ľudia. V uliciach to už bolo trošku s menšou ochotou a zopár ľudí aj neprispelo s odôvodnením, že ich člen rodiny tiež trpí týmto ochorením, a žiadnu finančnú podporu nedostal.“


Stále sa dá prispieť

Aj vďaka tejto zbierke tím Ligy proti rakovine dokáže bezplatne realizovať projekty ako Onkoporadňa, kde majú pacienti možnosť poradenstva s odborníkmi z rôznych oblastí, Sieť onkopsychológov, ktorí sú k dispozícií pacientom počas liečby i po nej, Jednorazový finančný príspevok, v prípade ak sa ľudia s onkologickým ochorením ocitnú v hmotnej núdzi, Náhradný domov – ubytovanie, ktoré je rodičom zabezpečené počas hospitalizácie dieťaťa s onkologickou diagnózou a mnohé ďalšie, ktoré prispievajú ku kvalite života onkologických pacientov a ich rodín.

Stále je ešte možnosť ONLINE A SMS ZBIERKY do 6. mája, a to prostredníctvom SMS na 848 (hodnota sms 3 eurá) a účtu zbierky SK 09 0900 0000 0054 5454 5454.

Jana Blašková, foto: Edvin Fazekaš

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 17 (4. máj 2022)

bottom of page