top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Detektívne pátranie v knižnici

Updated: Jul 1, 2020


DSC_0427 w

V Ľubovnianskej knižnici bol tentokrát hosťom Stonožkového čítania český ilustrátor, komiksový autor, spisovateľ a tvorca animovaných filmov Peter Morkes. Venuje sa písaniu detektívnych príbehov pre deti. Jeho knihy sú plné humoru, hravosti a záhad.


Okrem fantazírovania sa žiaci mohli zapojiť do pátrania a odhaliť zločinca. „Petra Morkesa sme pozvali, pretože nie je len spisovateľom, ale aj ilustrátorom a tvorcom komiksov. Taktiež sa nám páčila myšlienka interaktívneho workshopu, kde deti môžu pracovať s témou knihy,“ povedala Zuzana Lukačovská, koordinátorka podujatia. Workshop bol teda zameraný na detektívne hľadanie, ktoré je hlavnou črtou Morkesových kníh o Komisárovi Vrťapkovi. Úlohou žiakov bolo pomocou rôznych aktivít nájsť spoločne s hlavným hrdinom zloducha a vyriešiť záhadu. „Najprv vychádzali z knihy a vždy bola k tomu autogramiáda alebo beseda. Niekedy sa z toho stalo hodinové trápenie nielen pre deti, ale aj autora. Preto som si povedal, že to skúsim zlepšiť a vytvoriť pre deti niečo zábavnejšie,“ opísal prvotnú myšlienku P. Morkes. Ako dodal, chcel,  aby sa deti mohli aktívne zapájať, a tým prepašovať do workshopu pocit, že knihy sú fajn a čítanie môže byť zábava. Žiaci sa napokon vďaka svojmu pozorovaciemu talentu, znalostiam rozprávkových príbehov, vylúšteniu krížovky a napovedám autora, stali úspešnými detektívmi. Niektorí ostali v závere prekvapení a odniesli si od autora darček. Ten bol tiež užasnutý, keď zistil, že mnoho deti z publika už napísalo svoj vlastný príbeh. „Máte tu celkom dobré podhubie, zatiaľ som sa nestretol s tým, aby sa toľko detí prihlásilo, že už napísalo príbeh. Nadobudol som pocit, že k tomu veľmi prispieva knižnica a darí sa jej vychovávať šikovných čitateľov,“ spomenul svoj postreh P. Morkes.


Od ilustrácie k písaniu P. Morkesa už ako dieťa veľmi zaujímali knihy pre deti a vždy mal chuť ich ilustrovať. Neskôr sa mu to podarilo a ilustroval pár textov iných autorov. No potom si povedal, že by mohol vyskúšať napísať knihu aj sám. „Keď človek píše, tak už sa mu popritom v hlave premietajú obrázky, takže som sa do toho pustil. Chcel som napísať hlavne takú knihu, ktorá by bavila mňa a dúfal som, že zaujme aj deti,“ opísal svoje rozhodnutie autor, ktorého prvou inšpiráciou boli ilustrácie Zdeňka Buriana. Vďaka jeho kresbám sa rozhodol stať ilustrátorom kníh.

DSC_0436 w

Mnohí si možno pamätáme strašidelné knihy, ktoré sme sa báli otvoriť kvôli obrázkom otvoriť.„V detstve ma trochu desili ilustrácie Jiřího Trnky, ktorý je ilustrátorskou ikonou pre deti. Teraz, keď sa na nich pozerám, tak sú to úžasné obrázky. Myslím si ale, že nejaký „krásny“ štýl od ilustrátorov nemôžeme očakávať a je fajn, že všetci nekreslíme takým pekným štýlom s veľkými očami, ako kreslím postavičky napríklad ja. Je dobré, že tá pestrosť štýlov prevedenia ilustrácií tu je a deti s pribúdajúcim vekom prídu na to, že sa toho obrázku vôbec nemuseli báť,“zhodnotil P. Morkes, ktorý má pocit, že z dieťaťa ešte stále nevyrástol. Vôbec mu to však neprekáža, práve naopak, pomáha. Vďaka tomu môže kresliť tak, aby sa obrázky páčili jemu a potom už len dúfa, že sa budú páčiť aj deťom. Kampaň z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 22 (4. jún 2019)


bottom of page