top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Dedinské gazdovstvá nájdete aj v meste

Updated: Jul 28, 2020


O zvieratách, ktoré sa kedysi chovali na gazdovstvách, sa deti dnes dozvedajú najmä z kníh. Hlavne tie z väčších miest ešte nikdy nevideli živú kozu, nevedia ako sa dojí krava alebo sa ešte nevozili na živom koníkovi. Nielen spoznať tieto zvieratá, ale aj sa s nimi pohrať, prípadne ich nakŕmiť, je možné aj v mini zoo v Stredovekom vojenskom tábore a v skanzene pod hradom. A to od oficiálneho otvorenia letnej sezóny 30. apríla.


17887117_1503299616355668_374830559_o

„Naše najväčšie zvieratá sú kone, ktoré slúžia na jazdenie. Tohtoročnou novinkou je ich zapožičanie na voľné jazdenie po lesoparku. Máme tiež ovečky, barančeka a kozu Rozu, z ktorej mlieka sa tešia hlavne mačiatka. Tie boli v minulej sezóne najobľúbenejšie, návštevníci sa s nimi hrali, maznali a ak sú z mesta, tak si ich môžu dokonca na nejaký čas požičať,“ prezradil konateľ mestskej spoločnosti Marmon, s.r.o Pavol Kocurko a ako dodal, v zatvorených kotercoch majú aj zajace a malé sliepočky s kvočkou, vo voľných výbehoch sú zas husi, kačky, morky a sliepky s kohútom. Vo voliérach nájdete pávy korunkaté a dravé vtáky vystriedali okrasné druhy bažantov ako bažant kráľovský, strieborný, zlatý, diamantový a poľný. „Ohlasy na zvieratá sú veľmi pozitívne, aj vďaka nim sa niektorí vracajú k nám opakovane. A s tým súvisí aj ďalšia novinka. Pre pravidelných a opakovane sa vracajúcich návštevníkov sme pripravili výhodné permanentky pre vstup do tábora,“ dodal P. Kocurko.

Samozrejme, zvieratá, ktoré sú v tábore takmer celoročne (kone, koza, bažanty a pávy), s výnimkou silných mrazov, kedy putujú do maštale, si vyžadujú každodennú starostlivosť. „Stará sa o ne personál tábora, počnúc konateľom a končiac brigádnikmi. Je treba im dávať čistú vodu a kvalitné krmivo, predídeme tak nechceným úhynom alebo pomoci od veterinára,“ vysvetlil šéf, ktorý ale upozornil, že fotiť, hladkať a kŕmiť sa môžu zvieratá iba po privolaní animátora alebo na vlastnú zodpovednosť.

17888054_1503298573022439_300081817_n

„ZOO“ aj v skanzene

Pred pár rokmi založili gazdovstvo aj v skanzene. Oživili tým priestor medzi drevenicami a prilákali viac rodín s deťmi. „Zvieratá sa im páčia, tešia sa z nich, a preto ani túto sezónu nebudú u nás chýbať všetky tradičné zvieratá, aké chovali kedysi gazdovia. Máme koňa, kravu, kozu, jahňatá, prasiatko, kačky, husi, sliepky a veľkého strážneho psa plemena Slovenský čuvač,“ zhrnul niektoré z lákadiel skanzenu jeho správca Dušan Janický, ktorý sa v sezóne spolu so zamestnancami o zvieratá stará. „Je to náročná, ale krásna práca. Každé z nich si vyžaduje pozornosť, lásku a pohladenie. Ak človek do nich investuje svoj čas a lásku, vráti sa mu to niekoľkonásobne. A pritom nás to nestojí veľa. Starostlivosť zaberie ráno hodinu a pol, na obed polhodinky a večer hodinu času,“ prezradil D. Janický.

Na začiatok ale museli zvieratám upraviť priestor v maštali, urobiť novú podlahu, osobný priestor každému z nich a vybudovať dve ohrady na výbeh. „Celoročne máme u nás iba koníka, ostatné zvieratá sa vrátia majiteľom po skončení sezóny. Keďže sú to živé tvory, snažíme sa, aby boli bezpečné pre verejnosť. S pohladením je to na vlastné riziko, ale nejaké to steblo trávy, prípadne kúsok jablka, im návštevník ponúknuť môže,“ vysvetlil správca.

Foto: Marmon, s.r.o


bottom of page