top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

DANIEL ŠAK: Pri lezení dostávajú zabrať svaly i mozog

Updated: Aug 1, 2021

Predstava lezenia po stromoch a skalách, zvlášť adrenalínová bez dozoru rodičov, je zakorenená skôr v pamäti staršej a strednej generácie. Dostať deti od počítačov chce dnes oveľa príťažlivejšie formy zábavy. Takéto spĺňa bouldering, druh lezenia bez použitia lana na malých skalných blokoch, nízkych skalách alebo výškovo nízkej stene, ktorý sa aj u nás dostáva čoraz viac do povedomia športových nadšencov.


Lezenie má množstvo benefitov, všeobecne sa vie, že je vynikajúce aj pri bolestiach chrbta a v zahraničí, ale aj u nás existuje spolupráca neurológov, fyzioterapeutov práve s trénermi lezenia.


Veľký potenciál malých lezcov

Daniel Šak, predseda Horolezeckého klubu (HK) Vabec a tréner vníma lezenie ako vynikajúci všestranne pohybovo orientovaný šport, pri ktorom dostanú zabrať nielen svaly, ale aj mozgové bunky. Ak je tento šport spojený aj so súťažnými výsledkami, efekt je o to väčší.

Nedávno sa jeden takýto úspech pritrafil v podaní Staroľubovňana Mateja Šaka, ktorý si vybojoval skvelú bronzovú medailu. A to na pretekoch boulderingu v najvyššej A kategórii Slovenského pohára v Bratislave v kategórii U 10. „Celých pretekov sa zúčastnilo okolo 110 pretekárov, z ktorých polovicu tvorili deti. Podujatie bolo pre mňa dosť náročné, keďže sme preteky aj stavali a v nedeľu som bol hlavný staviteľ lezeckých ciest, bouldrov,“ priblížil nadšenec boulderingu a zároveň otec talentovaného Mateja, Daniel Šak.

Je logické, že bolo náročnejšie na všetko dohliadať a venovať sa aj synovi. „V jeho vekovej kategórii sa predstavilo 11 chlapcov, z ktorých bol Matej najmladší a súťažil s chlapcami o dva roky staršími. Práve v tejto najmladšej kategórii je to celkom hendikep, lebo súťažia 6 aj 9-ročné deti spolu. Našťastie je Matej z tých vyšších chlapcov, a tak výškový hendikep nemal,“ priblížil hrdý otec. A vysvetlil, že pre deti bolo pripravených 8 bouldrov, na ktoré mali dve hodiny. Matejovi sa podarilo vyliezť 5 topov a 8 zón, a pri troche šťastia mohol dať aj 6-ty, no neudržal posledný chyt, lebo ho nepoznal a šmykol sa z neho.


Aj takýto veľký úspech je motiváciou nielen pre samotného víťaza, ale i ďalšie deti. Od septembra sa ujali detské lezecké krúžky, v ktorých je okolo 24 detí. Vedie ich D. Šak a venuje sa im na súkromnej lezeckej stene v blízkej obci Kremná.



Kedy začať

s lezením?

„Začať s boulderingom a všeobecne s lezením môže každý v hocijakom veku. Samozrejme, ak chce byť majstrom sveta, tak v 15-tich je už neskoro,“ pousmial sa D. Šak. Ideálne je podľa neho začať v rannom veku okolo 3 - 4 rokov so základmi lezeckého pohybu, prevažne hravou formou. „Takto sme začínali s Matejom a postupne od štyroch rokov nasledovali pravidelnejšie tréningy 2 - 3-krát do týždňa. Chce to však vystriedať čo najviac športov a získať pohybovú všestrannosť,“ dodal tréner, ktorého teší, že sa na Slovensku situácia zlepšuje a slovenský horolezecký spolok robí športovému lezeniu veľkú osvetu.





Veľký sen - lezecká stena v Starej Ľubovni

Daniel Šak sa popri svojej práci venuje ešte stavaniu lezeckých pretekov, s ktorými sa opäť po roku akoby roztrhlo vrece. Najmä v lete sa plánuje veľa pretekov aj v olympijskom areáli v Šamoríne. „Po pretekoch v Bratislave, ktoré sa stavačsky veľmi vydarili, ma začalo oslovovať viacero majiteľov lezeckých stien s požiadavkou postaviť detské lezecké preteky. Je to veľmi náročné, hlavne kvôli inej výškovej dispozícii jednotlivých detských kategórií. Je ťažké postaviť boulder pre mňa, keď meriam 180 centimetrov a pre dieťa, ktoré má 125,“ priblížil otec troch detí, ktorý aj na Matejovi „skúša“ jednotlivé výšky. A logicky, okrem najstaršieho syna vtiahol do sveta športu a lezenia aj mladšieho Šimona (4 roky) a dcéru Elišku (3 roky). „Keď sme na skalách, tiež si niečo ľahké vylezú,“ prezradil, i to, že ďalším cieľom je umiestnenie Mateja na konci roka v prvej trojke slovenského pohára v kategórii U10, a teda umiestnenie aj na Majstrovstvách Slovenska v lezení s lanom, ako aj v boulderingu.

Tým ďalším je dlhodobý cieľ - postaviť modernú lezeckú stenu aj v Starej Ľubovni. Vízia sa rysuje cez projekt. „Možnosť ochutnať tak tento pohybovo všestranný šport, by tak dostala aj široká verejnosť a najmä deti, na ktorých to chceme postaviť. Lebo v nich je naša budúcnosť,“ uzavrel športový nadšenec.

Bouldering je veľmi dynamický, populárny a rýchlo sa rozvíjajúci šport, o ktorý je najmä medzi deťmi veľký záujem. Prvýkrát sa predstaví aj na olympiáde v Tokiu ako jedna z disciplín trojkombinácie lezenia (bouldering, lezenie s lanom, lezenie na rýchlosť).


Športovec Daniel Šak, na fotografii so synom Matejom je vynikajúci lezec, dobrodruh a znalec výškových prác. Aktívne sa venuje boulderingu, výchove detí i stavbe lezeckých súťažných stien.


Foto: archív D.Š.

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 24 (23. jún 2021)



bottom of page