top of page
  • Mário Veverka

Cykloturisti prekonali rekord

Updated: Jul 22, 2020


Veľkými písmenami sa do histórie zapíše nedávny celoslovenský zraz cykloturistov v Pieninách (25. – 28. augusta). Nikdy predtým naň totiž nedorazilo toľko ľudí ako teraz.


Zo Žiliny, Prešova, Svidníka, Lipian, Banskej Bystrice, Zvolena a tiež z Oravy, Kysúc, Ponitria či Gemera smerovali kroky tých, ktorým učarovala kombinácia príroda + bicykel. Do Červeného Kláštora tak prúdili desiatky a desiatky cykloturistov, až kým ich počet nedosiahol šokujúce číslo. „Na zraz prišlo nakoniec 474 ľudí, čo je rekord prekonaný o približne 170. Samozrejme, je to síce celoslovenské podujatie, ale s medzinárodnou účasťou. Máme tu totiž viacero Poliakov a Čechov,“ neskrýval potešenie i hrdosť v hlase šéf organizačného štábu Pavel Mrug. Samozrejme, okrem radosti im tým pribudli aj starosti. Tejto doslova už mase sa museli prispôsobiť a pre účastníkov pripravili až päť cyklotúr – rôznej dĺžky i náročnosti. „Každý deň teda mali výber – mohli sa vybrať cez Pieniny alebo  Spišskú Maguru. Takisto sme sa pohybovali v okolí Starej Ľubovne,“ dodal predseda tunajšieho KST, podľa ktorého práve o „Ľubovniansku“ trasu (73 km) bol napokon najväčší záujem. Na dvojkolesové bezmotorové stroje totiž vysadlo presne 294 ľudí, z ktorých viacerí si tiež pozreli Ľubovniansky hrad, obec Jarabina či pútnické miesta na hore Zvir.

Mimochodom, napriek svojej veľkosti sa akcia zaobišla bez vážnejšieho úrazu. Podľa P. Mruga im k tomu dopomohla i dopravná polícia z kežmarského a staroľubovnianskeho okresu, ktorá úspešne zvládla presun pelotónu aj po ceste 1. triedy.


„Druhé najväčšie zastúpenie – 166 účastníkov, bolo na tzv. Ružbašskej trase. Tá viedla cez hrebeň Spišskej Magury, 155 účastníkov sa vybralo na trasu cez Veľkú Frankovú okolo priehrady na Czorsztyňskom jazere v Poľsku, hradu Niedzica. Cez Lesnícke sedlo, Lesnicu a Prielom Dunajca prešlo 78 cyklistov,“ zhrnul počty P. Mrug, ktorý dodal, že pre účastníkov mali okrem cyklo – pripravené aj dve pešie trasy. „Túto možnosť využilo celkom 60 turistov, ktorí spoznali Tri koruny a Lesnicu.“ Mimochodom, do kopcov zamieria cykloturisti i nasledujúci rok. Štafetu zrazu totiž prevzal Žiar nad Hronom a jeho centrom by sa mali stať Vyhne v Štiavnických vrchoch. Po vrchu, odkiaľ sa do údolia spúšťal lietajúci Cyprián, si tak veľká cyklorodina oprie svoje bicykle o Sitno.

Veľká viacgeneračná rodina. Pre zaujímavosť: rozdiel medzi najstarším a najmladším účastníkom zrazu bol presne 78 rokov.


Čo povedali účastníci Ľubovnianskej trasy

Ladislav Novák, KST Javorník Žilina: – V regióne sme boli už viackrát – raftovali sme na Dunajci i Poprade. Najviac sme sa tešili na stretnutie s kamarátmi z iných akcií a tiež krásnu prírodu Zamaguria. Tomáš Sladkovský, KST Odeva Lipany: – Na zraze som druhý raz a veľmi sa mi tu páči.  Aj keď sú tu väčšinou vekovo starší, sme dobrá partia. V ďalších ročníkoch by som ale privítal viac mladých. Teodor Braciník, Športklub turistiky Kys. Nové Mesto: – Boli sme u vás už viackrát, takže Pieniny máme prejdené, ale pešo. Sú tu krásne výhľady, krásna príroda, nemá to chybu. Andrzej Szatkowski, Klub Karpatia Mielec, Poľsko: – Prichádzame k vám často, takže trasy poznáme. Všetko je tu nádherné – príroda aj ľudia. František Tomko, KST Tatran Prešov: – Prišlo nás k vám takmer tridsať. Pieniny poznáme, ale tešili sme sa skôr na ľudí. Viac ako polovica totiž patrí k pravidelným účastníkom zrazu, takže je to také úprimné, srdečné, nestrojené. Úplne super.

Okrem športového programu bol v srdci zrazu – Rekreaparku, pripravený aj ten kultúrny. Zvláštnosťou je, že okrem vystúpenia FS Frankovčan, sa na ňom podieľali len členovia KST Stará Ľubovňa.


Viac fotografií: www.kstsl.sk


bottom of page