top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Covid automat mení chod bohoslužieb vo farnostiach v našom meste

Nový covid automat, ktorý je platný od pondelka 16. augusta, sa týka aj bohoslužieb. V kostoloch majú na výber z troch možností, ktorými sa musia viesť.

Podľa prvej možnosti je možné povoliť vstup len plne zaočkovaným. Druhou je otvoriť kostoly pre zaočkovaných, ľudí po prekonaní covidu alebo s negatívnym testom. Tretia možnosť umožňuje fungovať tak ako doteraz, no podlieha najprísnejším podmienkam. V oranžovej fáze môže byť kapacita sedenia v kostole obsadená iba na 25 percent.


PRIJÍMANIE K VCHODU

V Rímskokatolíckej farnosti v Starej Ľubovni sa od pondelka do soboty riadia treťou možnosťou. Tá bude platiť aj v nedeľu v Podsadku. V nedeľu v kostole sv. Petra a Pavla sa budú sväté omše slúžiť podľa prvej možnosti, a to plne zaočkovaných. „Tí, ktorí sa pre obmedzený počet nedostanú do kostola na svätú omšu, môžu pri dodržaní vzájomných rozostupov dva metre a s použitím rúška zostať pred kostolom a počas svätej omše ísť na sväté prijímanie, ktoré im prinesie k vchodu do kostola. Nie je možné stáť vo vnútri. Vonku môžu ostať všetci, a to očkovaní, prekonaní, testovaní a bez očkovania,“ uviedol dekan Pavol Lacko, podľa ktorého je to zatiaľ na skúšku a všetko sa bude vyvíjať podľa situácie. Snažia sa nájsť riešenie, ktoré by bolo najlepšie pre väčšinu veriacich.


V Gréckokatolíckej farnosti blahoslaveného hieromučeníka Pavla Petra Gojdiča budú počas týždňa bohoslužby prístupné všetkým. „V nedeľu budeme slúžiť raz pre očkovaných a raz pre všetkých. Budeme sa riadiť podľa situácie, tak aby mohlo čo najviac ľudí prísť do Cerkvi,“ povedal správca farnosti Jozef Popik.


foto: archív ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 30 (18. august 2021)

bottom of page