top of page
  • Mário Veverka

Cieľ: Rozhýbať celé mesto – splnený!

Updated: Jul 6, 2020


DSC_0173

Optimálne počasie, rekordná účasť i nečakaný víťaz – aj takto by sa dala zhrnúť akcia, cieľom ktorej bolo hlavne rozhýbať mesto. A to sa podarilo. Na štart troch behov sa totiž postavil rekordný počet účastníkov.


A to 123. Presne toľko bolo nakoniec tých, ktorí  28. augusta neváhali a namiesto vysedávania pred telkou alebo v podnikoch prišli do parku pri pošte. A nielen prišli, no i rýchlo, stredne či pomaly, hlavne však po svojich, zvládli jednu z troch pripravených tratí. „Takéto podujatie nemá za cieľ nájsť nové športové talenty, ale skôr spopularizovať šport, aby sa obyvatelia mesta i širokého okolia hýbali. A teda boli aj zdravší,“ poodkryl zámer pretekov primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko, podľa ktorého to doslova vystihoval aj ich názov. Na štart Behu za zdravé mesto sa tak vedľa seba postavili trénovaní športovci, rekreační bežci a nebežci. A čo je dôležité, neostalo len pri jednotlivcoch. „U nás športuje celá rodina, preto sme sa ho chceli zúčastniť,“ uviedol dôvod, ktorý jeho, manželku i synov priviedol na Námestie gen. Štefánika Jozef Vasilík. Rovnako skupinu, vlastne dve, pritiahol so sebou aj Ján Plavčan. Okrem členov zápasníckeho klubu totiž na najkratšiu trať vybehla i jeho dcérka Vanesa. A ako povedala, bežalo sa jej dobre, no chcela byť prvá.


NOVÝ KRÁĽ

DSC_0181

Dôvod bol jasný. Hoci v tomto prípade platilo olympijské „účasť nad triumf“, víťazi si predsa len užili trochu slávy. V kategórii do 12 r. ako prvý preťali cieľ Martin Kukurica so Zuzanou Šidlovskou, z tínedžerov to boli Roland Urban a Júlia Malastová. V hlavnom behu na 3,9?km vypálil všetkým rybník Dominik Jakubkovič.

„Zo začiatku som reagoval na nasadené tempo. Chlapci predo mnou ho ale neudržali, a tak sa mi podarilo vyhrať,“zhrnul ho zo svojho pohľadu pre Staroľubovňanov nepríliš známy, no zaslúžený víťaz. Ten totiž na trati nešpekuloval a väčšinu z nej odbehol osamotený, 30 – 50 metrov pred ostatnými.

DSC_0357

Kým Romana Pješčáka vystriedal na tróne nový kráľ, u žien sa meno kráľovnej nezmenilo. Tak ako vlani sa teda ulicami najrýchlejšie prehnala Monika Mašlejová (na foto uprostred s L. Sokolovou – vľavo), ktorej však na chrbát dýchala Danka Faltičková (vpravo).„Chcela som obhájiť titul. Takže stačilo, že som v zákrute videla za sebou ružové tričko a vedela som, že musím pridať,“netajila cieľ i hnací motor Staroľubovnianka, podľa slov ktorej ale v týchto pretekoch nešlo len o víťazstvo. Ako totiž podotkla, dôležité bolo, že sa podporil beh.„Páčia sa mi všetky aktivity, ktoré mesto vytvára pre to, aby ľudia nesedeli pred televízorom. Každý, kto sa tu prišiel už len pozrieť či povzbudiť, je pre mňa hodnotnejší človek, než ten, čo leží na gauči,“dodala M. Mašlejová.

Mimochodom, okrem medailí organizátori odovzdali v utorok aj dve špeciálne ocenenia – najmladšej bežkyni, 2-ročnej Ele Lampartovej a najstaršiemu účastníkovi. Tým sa stal nestor ľubovnianskeho športu, 81-ročný Ladislav Fiamčík.

Š.Jostiak-2

3 otázky – 3 odpovede / Štefan Joštiak 70 pretekárov v hlavnom behu, plus 53 ďalších v detských pretekoch. Prekonala účasť vaše očakávania? – Pochopiteľne, priali sme si, aby štartujúcich bolo aspoň toľko ako vlani. Po presune termínu z júna na koniec augusta sme, priznám, boli trochu skeptickí. No napokon sme ostali milo prekvapení a dúfame, že ich počet bude v budúcnosti stále rásť. Čaro tohto behu totiž vidím v tom, že naň príde celá rodina a práve to potom vytvára tú atmosféru. Oproti I. ročníku sa však nezmenil len dátum, ale aj čas… – Áno. Vlani sa beh konal od desiatej do osemnástej večer, a to nebolo dobré. Ulice boli uzavreté celý deň, kvôli čomu v meste kolabovala doprava. Preto sme sa ho rozhodli posunúť do podvečerných hodín. Po utorku môžem povedať, že sa nám tento harmonogram osvedčil, takže v ňom, možno s polhodinovým posunom, plánujeme pokračovať i v nasledujúcich rokoch. Podobne by sme chceli zachovať tiež trate (Nám gen. Štefánika – Ul. 17. novembra, – Obchodná ul. – Ul. 1. mája), maximálne s kozmetickými úpravami – tak, aby boli pre divákov ešte atraktívnejšie. Vo všeobecnosti bolo podujatie hodnotené pozitívne. Preto vás asi zamrzel komentár mamičky, ktorá sa, kvôli nemu, nevedela dostať k bytovke. – Ak sa niečo takéto stalo, je nám to ľúto a ospravedlňujeme sa. Informáciu o uzávere ciest a parkovísk sme ale vyhlasovali mestským rozhlasom a bola tiež uverejnená aj na webovom sídle mesta. Hoci štart prvého behu bol o 18.30 h, zábrany sme začali dávať už o polhodinu skôr. Trať sme totiž chceli pripraviť tak, aby bola bezpečná pre bežcov i divákov. Do budúcnosti by som rád upozornil, že pokiaľ sa bude chcieť niekto dostať domov, nech osloví ľudí pri zátarasách a vysvetlí im to. Počas behu to, samozrejme, nebude možné, ale myslím, že inak ho bez problémov vpustia dnu.

DSC_0341

Výsledky:

Kat. deti, chlapci:1. Martin Kukurica, 2. Kristián Dunka, 3. Dávid Farkaš.

Kat. deti, dievčatá:1. Zuzana Šidlovská, 2. Natália Kralevičová, Viktória Jelenčíková.

Kat. mládež, chlapci:1. Roland Urban, 2. Maximilián Sipko, 3. Pavol Vybíral.

Kat. mládež, dievčatá:1. Júlia Malastová, 2. Lenka Balážová, 3. Slavomíra Balážová.

Kat. muži:1. Dominik Jakubkovič, 2. Anton Hudák, 3. Ľuboslav Mišenko.

Kat. ženy:Monika Mašlejová, 2. Danka Faltičková, 3. Lenka Sokolová.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 32 (4. septembra 2018)


bottom of page