top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Chystá sa vojensko-historická expozícia v podhradí

Updated: Jul 23, 2020


V Starej Ľubovni funguje druhý rok nezisková organizácia Michala Strenka. V pláne má, okrem iného, aj vybudovať vojensko-historickú expozíciu v podhradí, venovanú hlavne 2. svetovej vojne.


Cieľom projektu je vzdať pamiatku a hold osobnosti Michala Strenka, ktorého meno bude niesť aj expozícia. Tento rodák z Jarabiny, ktorý ako 6-ročný odišiel s rodičmi do Ameriky, sa neskôr prihlásil do námornej pechoty a známym sa stal v roku 1945 počas bojov na japonskom ostrove Iwo Jima, kedy s ďalšími piatimi vojakmi vztýčil americkú vlajku na vrchu Suribači. Fotografia, ktorú zvečnil reportér Joe Rosenthal, vtedy obletela svet. Dobytia ostrova sa však náš seržant nedožil. Padol 1. marca 1945 po zásahu šrapnelom z americkej lode, keď do piesku kreslil náčrt novej akcie. Pochovaný je na Arlingtonskom národnom cintoríne.


Zákopy, bunkre i technika Okrem predstavenia osoby Michala Strenka sa vo vojensko-historickom múzeu už onedlho priblížia návštevníkom aj vozidlá z 2. svetovej vojny. „Naša nezisková organizácia v súčasnosti vlastní nemecké a ruské motocykle, OT810, tzv. jašterku, pancierovú vetriesku a tiež novšie autá ako Hummer či taktickú buginu,“ priblížil zbierku riaditeľ neziskovky Branislav Ilkovič, ktorý má v pláne spraviť v budove za skanzenom aj Dom veteránov. „Na Slovensku je totiž dosť zabudnutá otázka vojenských veteránov a nevenuje sa im takmer žiadna pozornosť. To by sme chceli zmeniť,“ dodal B. Ilkovič. Poukázať by sa tak malo nielen na krutosť vojny, ale aj česť a hrdinstvo. Samotné umiestnenie expozície má symboliku v tom, že počas 2. svetovej vojny na Ľubovnianskom hrade sídlilo gestapo. Pozrieť by sa v jeho okolí tak malo dať aj zákopy, bunkre, delostrelecké batérie a samotnú vojenskú techniku. Medzi nimi aj najvzácnejšie stroje, ktorými sú nemecký Zundapp

(na fotografii) či ruský Dneper. „Ide o motocykle, ktoré boli priamo nasadené počas bojov v 2. svetovej vojne. Techniku buď kupujeme od jednotlivých zberateľov, alebo ju zháňame ako vyradenú z armády. Priebežne sme všetky stroje zrepasovali, opravili a dali do takého stavu, ako boli kedysi,“ prezradil Staroľubovňan, ktorému každá mašina prirástla rovnako k srdcu. Je to však finančne nákladná záležitosť, pričom stroje si repasujú svojpomocne, za čím je množstvo odpracovaných hodín. No, nemenil by.


Finančne nákladné Čo je ale najpodstatnejšie, všetky vozidlá sú funkčné a v prípade potreby sa môžu použiť v regióne, napríklad pri povodniach, rôznych mimoriadnych udalostiach či živelných pohromách. A to na princípe dobrovoľnej záchrannej skupiny. Iba nedávno totiž zástupcovia Neziskovej organizácie Michala Strenka podpísali dohodu s tunajším Okresným úradom a zložkami polície, hasičského zboru a Samaritánov. Celý projekt je však finančne veľmi nákladný, v rámci občianskeho združenia by tak chceli získať dotácie, pomocou ktorých sa vybuduje vonkajšia aj vnútorná expozícia, tiež záštitu Ministerstva obrany SR a Ministerstva vnútra SR, premiéra a primátora mesta. Ak by ste vedeli pomôcť aj vy, či už finančne, materiálne alebo historickými informáciami, pokojne sa ozvite (Branislav Ilkovič, info@noms.sk).

Branislav Ilkovič nám ukázal svoju zbierku. V expozícii Michala Strenka nebudú chýbať ani takéto vozidlá a tanky. O čo sa hlavne snažia v neziskovke? – pripomenúť si pamiatku padlých v II. svetovej vojne a účasť našich rodákov na protifašistickom odboji v našom regióne a vo svete, – osloviť mladú generáciu, čo všetko vojna so sebou prináša a zároveň vekovo staršej generácii pripomenúť, že nesmieme zabudnúť na utrpenia našich rodičov a starých rodičov z vojny, – v spolupráci s obcou Jarabina vybudovať pamätnú miestnosť venovanú Michalovi Strenkovi v tesnej blízkosti jeho rodného domu, – organizovanie ukážok historických bitiek a bojov, – dosiahnuť vybudovanie partnerského múzea Michala Strenka v USA.


bottom of page