Chren patril vždy na náš veľkonočný stôl. PRIPOMÍNAME SI TRADÍCIE
- Redakcia ĽN

- 19. 4.
- Minut čtení: 2
V ľudovej strave sa využívali predovšetkým produkty domáceho pôvodu. Zbierali sa v prírode alebo sa pestovali v záhradách. Gazdiné na dedinách boli veľmi šporovlivé a vedeli navariť aj z potravín, ktoré dnes už takmer nepoznáme a nepoužívame.

Aj na zvýraznenie chutí používali kedysi len dostupné koreniny, predovšetkým cibuľu, cesnak, kôpor, pažítku, majorán, na lúkach zbierali rascu, borievky a vykopávali chren. Ten poznali už Kelti, za jeho domovinu sa považuje Bretónsko.
VYHĽADÁVANÁ POCHUTINA
Chren si na rozdiel od iných plodín zachoval svoju divokú silu a vitalitu. Starí gazdovia majú svoje hniezda pri vode či pod lesom, kde kopú chren po celý život. Chren vykopaný z tieňa hradného múru bol najsilnejší. Jeho jemne nastrúhaný koreň pripravovali ako omáčku k varenému mäsu alebo väčšinou len so zemiakmi.
Tradičná ľudová kuchyňa našich predkov bola veľmi jednoduchá a rýchla. Chren dedinský patrí k rastlinám našich starých rodičov, predovšetkým ho používali v zimných a jarných mesiacoch, lebo sa hodil do jedál konzumovaných na sviatky a súčasne pomáhal pri niektorých ochoreniach. Je trváci a úplne mrazuvzdorný.
TYPICKÉ PRE ZAMAGURIE
Na Veľkonočnú nedeľu sa končil dlhý štyridsaťdňový pôst a mohli sa jesť všetky jedlá. Obradné sa dali ráno posvätiť v kostole, ľudia žijúci na odľahlých samotách si posvätili košík s jedlom svätenou vodou doma.
V zamagurských obciach sa zachovalo archaické veľkonočné jedlo „švjencelina“. Všetky posvätené jedlá - šunka, klobása, chlieb, uvarené vajíčka a syr sa pokrájajú na malé kúsky, pridá sa najemno postrúhaný chren a zaleje sa cmarom alebo kyslým mliekom. Jedlo sa spolu premieša a všetci členovia rodiny ho jedia lyžicami z jednej misy ako výraz pospolitosti rodiny. Toto jedlo poznajú a dodnes požívajú aj obyvatelia Lesnice pod názvom „veľkonočná mašľonka“.
Veľkonočné sväteniny sa dávali i do poľa, mali ho chrániť pred živelnými pohromami, najmä krupobitím.

CHREN AKO LIEK
Spišiaci chren využili aj v ľudovom liečiteľstve. Koreň chrenu vyumývali a sušili v podstreší, nikdy nie na slnku, lebo by stratil svoju silu. Vysušený koreň prikladali na boľavé končatiny, omotali kúskom plátna a dobre zaviazali. Chrenové listy zvykli zavesiť na tragár (drevený trám). Verili, že listy zmierňujú bolesti hlavy. Pri zápale priedušiek hruď potierali jazvečou masťou a prikryli mastnými chrenovými listami.
V baníckych oblastiach Spiša sa zachovala medovo-chrenová medicína, ktorá sa údajne používa aj dnes - nastrúhaný chren s medom bol určený len pre dospelých a užívali ho dva až 5-krát denne za malú lyžičku. Chren pridali opatrne v malom množstve, aby nepálil.
Chren sa dodnes považuje za liek našich starých rodičov. Vedeli, že čistí krv, lieči reumu a akékoľvek choroby pohybového ústrojenstva.

AJ STARÉ BABSKÉ RADY
V Zamagurí sa dodnes spomína, ako počuchraný chren pomohol kedysi pehavým dievkam stiahnuť pehy z tváre pri prvom jarnom hrmení, a to za pomoci plátna, ktoré bolo bielené na lúke pri potoku. Dievky nezaháľali, múdre babské rady pomohli lepšie ako medikamenty z apatieky. Staršie ženy dnes s úsmevom spomínajú, keď sa ako mladé dievky stretli za dedinou a išli sa modliť ku kaplnke aby zahrmelo, chceli sa čím skôr kurírovať.
Spracovala Viera Mošoňová
zdroj: Rastislava Stoličná: Kuchyňa našich predkov, Daniela Bednářová: V kuchyni kremnického baníka
(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 7, 9. apríl 2025).







شيخ روحاني
رقم شيخ روحاني
شيخ روحاني لجلب الحبيب
الشيخ الروحاني
الشيخ الروحاني
شيخ روحاني سعودي
رقم شيخ روحاني
شيخ روحاني مضمون
Berlinintim
Berlin Intim
جلب الحبيب
https://www.eljnoub.com/
https://hurenberlin.com/
youtube