top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Cestujete na dovolenku lietadlom? Pozor na jet lag a trombózu

Keďže toto leto, na rozdiel od minulých, dovolenkám praje, mnohí vyrážajú do sveta. Niektorí autom, ale čoraz častejšie cestujú Slováci k moru aj letecky. Ak to čaká aj vás, dajte si pozor na nástrahy, ktoré sú s touto formou dopravy spojené.



Ak by sme mali zostaviť pomyselný rebríček najobľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov, kraľovalo by im Turecko. Najmä vďaka all inclusive službám a pomeru cien ho vyhľadávame najviac a praje aj rodinám s deťmi. Na ďalších miestach by sa umiestnilo Grécko, Cyprus, Egypt, Chorvátsko, Taliansko či Bulharsko.


Ale čo jet lag?

Ak pravidelne lietate, viete už, čo vás čaká. Ak sa však toto leto posadíte do lietadla po prvýkrát a navyše ste si vybrali spoznávať krásy Thajska, Zanzibaru či Dubaja, čo znamená aj dlhší let, mali by ste sa mať na pozore pred rizikami, ktoré sú s lietaním spojené.

Počuli ste už pojem jet lag? Preložené z angličtiny ide o pásmovú chorobu, odborne desynchronózu. Ľudské telo má vlastné vnútorné hodiny (tzv. cirkadiánne rytmy). Tie mu signalizujú, kedy má zostať bdelé a kedy spať. Ako jet lag vzniká? Pamätáte si, akí ste zmätení, keď sa posunie letný čas na zimný alebo opačne? Tento stav je podobný. Hodiny vášho tela sú zosynchronizované s pôvodným časovým pásmom namiesto pásma, do ktorého cestujete. Na prirýchle prekonanie viacerých časových pásem (prakticky v priebehu hodín) nie je ľudský organizmus zvyknutý, čo sa môže prejaviť nevoľnosťou, hnačkou, podráždenosťou, dezorientáciou, zmenou krvného tlaku, ale i únavou, bolesťou hlavy či poruchami spánku. Tento stav môže trvať niekoľko hodín i dní po pristátí.


Ako sa vyhnúť pásmovej chorobe?

Prispôsobujte svoj denný režim destinácii, do ktorej letíte. Ak je v danej krajine iný čas, riaďte sa ním už podvedome pred odchodom.

Ak je to možné, leťte radšej v noci, spánok je v tomto prípade prínosom.

Vyhnite sa pitiu veľkého množstva kávy a kolových nápojov.

Platí to aj pre konzumáciu alkoholu, ten jet lag zhoršuje - hoci niektorí tvrdia, že je to iba pohárik na odvahu, keď majú strach z lietania...

Na druhej strane nezabúdajte piť tekutiny, keďže v lietadlách je nízka vlhkosť, čo pre ľudské telo tiež nie je v poriadku.

Po pristátí v cieľovej destinácii si zvoľte niekoľko hodín, prípadne až dní na adaptáciu. Platí to najmä v prípade, ak letíte cez pol zemegule.


Zmeny tlaku

Medzi najbežnejšiu nepríjemnosť, ktorú môžete počas vzletu a pristávania zažiť, patria zmeny tlaku v kabíne, ktoré môžu spôsobovať pocity zapchatých uší. Ak cestujete s deťmi, tie sú na to veľmi citlivé a hneď vás na tento diskomfort upozornia plačom či sťažovaním sa na zvláštny pocit. Našťastie, tento jav trvá iba krátko a keď lietate pravidelne, pomerne rýchlo si naň zvyknete. Na zmiernenie zmien tlaku pomáha v čase vzletu a pristávania žuť žuvačku, cmúľať cukrík či prehĺtať sliny. Bábätkám výrazne pomáha dojčenie či pitie z fľaše.


Pozor aj na trombózu

Sedavý spôsob života si vyberá svoju daň, a tak nečudo, že nielen starší, ale stále viac i mladých ľudí má problémy so žilami. Trombóza je akútne ochorenie žíl, ktoré vzniká spomalením krvného prúdenia, vplyv na to majú aj zmeny v  zrážaní krvi a narušená výstelka cievnych stien. Trombóza je nebezpečná aj pre ľudí, ktorí často cestujú, a pritom nemusí ísť iba o leteckú dopravu. Tento problém sa môže vyskytnúť aj pri cestovaní autom, autobusom či vlakom, a to vtedy, ak cestujete často, dlho (5 a viac hodín), pričom vaše nohy sú stále v rovnakej polohe. Trombóza sa môže prejaviť náhlou bolesťou končatiny, opuchom, pričom sa môže šíriť po celej končatine a je neznesiteľná. Môže človeka ohroziť na živote a je to stav, ktorý skutočne netreba podceňovať. Vo vážnych prípadoch totiž môže viesť k srdcovému zlyhaniu či problémom s pľúcami.

Ako jej predísť? Počas cesty pravidelne pite vodu, avšak nie kávu a alkohol. Minimálne raz za 2 hodiny sa prejdite, zacvičte si, ponaťahujte si končatiny, čo pomôže ich prekrveniu. A čo kompresné podkolienky? Nie, nie sú len pre babky. Ak máte problémy so žilami, aj táto pomôcka vám môže pri dlhom lete účinne pomôcť.


Máte strach z lietania?

Nie ste sami. Ide o jednu z najčastejších ľudských obáv. Ak jej chcete predísť, pred odletom sa dobre vyspite, jedzte iba ľahké jedlo, vyhnite sa alkoholu a najmä sa dobre nalaďte. Ak je cesta lietadlom „daňou“ za vašu vytúženú dovolenku, treba si povedať, že to jednoducho musíte prežiť. Mimochodom, napriek mnohým katastrofickým scenárom sa letecká doprava ešte stále považuje za bezpečnejšiu ako cestná. Takže, čo dodať na záver? Prajeme vám šťastný let!


Dagmar Baluchová

ilustračná foto: pixabay.com

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 25 (29. jún 2022)


bottom of page