top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Cena Mórica Beňovského

Updated: Jun 29, 2020


Dalibor 1

Získal mimoriadne ocenenie! Zástupcu Ľubovnianskeho múzea a zároveň jeho riaditeľa Dalibora Mikulíka (na fotografii vľavo) odmenili pamätnou medailou Mórica Beňovského. Udelilo mu ju združenie, ktoré sa historickej osobnosti a velikánovi slovenských a zároveň svetových dejín dlhodobo venuje.


Dalibor 2

Dobrodruh Móric Beňovský je najslávnejším väzňom v histórii hradu Ľubovňa. Vo veži ho proti jeho vôli držali v roku 1768. Práve s menom tejto svetovej osobnosti je často spojený aj marketing múzea. „Hovorím, že sme ho na našom hrade nestrážili dobre, keď dokázal ujsť. Na druhej strane je asi dobré, že ušiel, lebo práve útekom sa začala jeho dobrodružná cesta,“ poznamenal D. Mikulík k historickému faktu.


Spisovateľovi, cestovateľovi a kráľovi Madagaskaru sa dlhodobo venuje Združenie Mórica Beňovského. To sa na slávnosti v Bratislave rozhodlo oceniť tri osobnosti kultúrneho i spoločenského života a udeliť im pamätnú medailu. Laureátmi bola filantropka Anežka Boriová za charitu na Madagaskare, Ester Mlch, prezidentka Českej a slovenskej asociácie v USA za šírenie mena a D. Mikulík. „Za neúnavnú energiu pri zveľaďovaní hradu Ľubovňa, za kreatívne počiny a zviditeľňovanie Beňovského pôsobenia na Spiši,“ uviedlo združenie. Podľa D. Mikulíka, medaila je veľkým povzbudením, nepatrí však len jemu. „Fyzicky som sa síce stal laureátom ceny Mórica Beňovského, ale tá patrí celému kolektívu múzea, ktorý v minulosti, ale aj dnes propaguje a prezentuje meno tejto osobnosti,“ povedal. V súvislosti s menom velikána Beňovského sa opäť vynorila otázka pomenovať po ňom niektorú z ulíc v Starej Ľubovni. „S naším mestom a hradom je spojených viacero slávnych historických osobností. V minulosti som túto úvahu už interpretoval ako mestský poslanec. Možno by sa mnoho návštevníkov čudovalo, prečo tu máme ulicu po Isabele de Bourbon, alebo po Móricovi Beňovskom. Odpoveď je jednoduchá – pretože sú spojení s týmto regiónom,“ načrtol D. Mikulík.


Len v susednom Poľsku i Maďarsku je po Beňovskom pomenovaných niekoľko ulíc. „Viacerí sa snažia pôvod tejto osobnosti privlastniť, vieme však definitívne, že bol Slovákom. Aj preto sú úvahy o názve ulíc v celom kontexte na mieste,“ pripomenul ocenený riaditeľ múzea.


Móric Beňovský bol prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnom Pacifiku. Tiež bol prvým kráľom zjednoteného Madagaskaru, kde napokon zomrel.. Zaujímavosťou je, že ako prvý Slovák napísal celosvetový bestseller a prešiel štyri kontinenty – okrem Európy aj Áziu, Afriku a Ameriku. Postavu rodáka z Vrbového pri Trnave mnohí vnímajú cez známy seriál Vivat Beňovský. Velikána v ňom stvárnil legendárny herec, dnes už nebohý Jozef Adamovič.


Text: Peter Rindoš, foto: archív D.M. 


Článok  bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 36 (1. október)


bottom of page