top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Celeste Buckingham bola uchvátená ľaliovou vôňou parfumu hradu Ľubovňa

Updated: Jun 29, 2020


Sequence 04.00_02_34_06.Still002

Mladá uznávaná speváčka, a to nielen v našich končinách, ale i v amerických, Celeste Buckingham a jej dvorná kapela King Shaolin, to „rozbalili“ 23. augusta na hrade Ľubovňa. Ako sa 24-ročná speváčka americko-švajčiarskeho pôvodu a aj príležitostná herečka priznala, na hrade ako takom koncertovala prvýkrát a bolo to vraj niečo celkom iné.


Hradná premiéra Večerné prítmie s horiacimi fakľami a plné hradné nádvorie divákov bolo skvelou kulisou  pre vystúpenie. „Myslím, že ľudí to bavilo, a to ma veľmi potešilo,“ vyznala sa po vyše hodinovom koncerte speváčka, ktorá staroľubovniansky región až tak veľmi nepozná, bližší je jej Kežmarok, kde mala viaceré charitatívne koncerty. Do Starej Ľubovne sa ale so svojou kapelou osobitne nachystala. „Pripravili sme si špeciálny repertoár, samozrejme, boli tam veci, ktoré hrávame pravidelne, ale pridali sme také, ktoré si bežne nevypočujete na našom koncerte.“


A Stará Ľubovňa pripravila pre speváčku tiež niečo osobité. Samotná Celeste uviedla do života parfum hradu Ľubovňa, ktorý vyrobil študent Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša Adam Sikorják. A ako ináč, ako navoňavkovaním sa. A to parfumom s názvom Isabelle, ktorý dostal pomenovanie po manželke posledného majiteľa hradu Ľubovňa Jána Zamoyského, členke španielskeho kráľovského rodu de Bourbon, ktorý má v erbe tri ľalie. A teda vôňa týchto kvetov nemohla v parfume chýbať. Doplnený je ružou, santalovým drevom a zjemnený citrónom.


Fakt milujem ľalie! Kupujem si ich čerstvé do bytu bežne počas týždňa, a keď mi pán riaditeľ spomenul, že v parfume sú aj ľalie, tak som sa hneď veľmi vytešovala. Naozaj to nádherne vonia a bojím sa, že ho budem mať tak rada, že keď miniem parfum zo Starej Ľubovne, tak si ho tu budem musieť prísť kúpiť,“ nadšená bola speváčka, ktorá je pracovne  mimoriadne vyťažená. Po Starej Ľubovni ju čakalo vystúpenie v Slovenskom národnom divadle, kde mala s Martinom Madejom absolvovať celovečerný koncert tzv. bondoviek, teda všetkých najlegendárnejších bondovských skladieb. „V septembri máme koncerty po Slovensku a až v októbri si vydýchnem tak týždeň – dva,“ priblížila pracovný život Celeste, ktorej v žilách koluje po prarodičoch tiež iránska, írska, anglická a ruská krv.


Ženy ocenili kvetinové vône A nadšení boli aj diváci, nielen z koncertu, ale i z možnosti kúpiť si v Starej Ľubovni vyrobený parfum, dokonca dva, pretože okrem vône Isabelle dostal príležitosť dotvárať zmyselnosť žien aj parfum Elizabeth.


„Máme šťastie na výnimočného Adama, ktorý išiel do našej výzvy výroby parfumov v rámci sezónnej výstavy La famme fatale, ktorú sme tento rok venovali ženám. A musím povedať, že keď som spustil predaj prvých parfumov, už boli vypredané,“ povedal riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík. (P.S.: Zúfať netreba, ďalšia edícia parfumov vyjde v novembri.)  


Rozhodne však ich vôňa nevyprchala z mysle autora, nadaného chemika Adama Sikorjáka z Novej Ľubovne, ktorý okrem toho, že zbiera z chemických olympiád jedno ocenenie za druhým, prekvapil mnohých práve výrobou voňaviek. Na začiatku letnej sezóny vytvoril päť vzoriek a návštevníci hradu, a hlavne tohtoročnej „ženskej“ výstavy, si zvolili dve víťazné. „Bola to pre mňa výzva, keď ma s tým oslovil pán riaditeľ. Postupne po naštudovaní jednotlivých stránok aj štúdií som zistil, že to nie je až také ťažké, ale nutný je tam proces skúšania,“ povedal so svojskou ľahkosťou k chemickým procesom autor parfumov. Ako s úsmevom dodal, pre jeho „domáce“ pokusy nemali všetci pochopenie. Vône „miešal“ najprv vo svojej izbe, potom na povale, na balkóne a napokon v kôlni. „Je to prenikavá vôňa, tak už to potom v jednotlivých miestnostiach nebolo príjemné,“ vysvetlil piatak bilingválneho štúdia Adam, ktorý je rád, že ho mnohí, hlavne spolužiaci, podporovali v tejto pre neho priekopníckej činnosti. To, čo sa už dostalo do fľaštičiek, príjemné ale je a výsledok náročného procesu ocenili hlavne ženy. Ako podotkol autor, to, že u nich zvíťazí ľaliová vôňa Isabelle, ho neprekvapilo. „Ženy majú rady kvety všeobecne, ale som rád, že sa páčil aj skôr korenistý parfum Elizabeth,“ podotkol študent, ktorý má rád adrenalín a výzvy a nevylučuje, že ešte vyrobí nejaký parfum. Profesijne sa chce venovať ale inej sfére, forenznej analýze.

DSC_0512

Napokon, to, že letná sezóna 2019 bola venovaná ženám, a to tým, ktoré zasiahli do dejín týkajúcich sa hradu Ľubovňa, ale i súčasných, jej prinieslo veľký úspech. „Bola to úplne iná sezóna, výnimočná. Ale ženy si zaslúžia, aby sme im venovali viac sezón, nielen jednu,“ uzavrel riaditeľ múzea a pripomenul ešte jeden veľký hradný ťahák. A opäť „ženský,“ a to výnimočnú expozíciu vzácnych predmetov – pokladov a relikviárov svätej Kunigundy, uhorskej princeznej, ktoré prísne držali za múrmi rehole klaristiek v Poľsku vyše sedem storočí a nikde na svete ich ešte nevystavili. A do konca septembra sú v Starej Ľubovni!

Sequence 04.00_02_34_06.Still002

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 32 (3. september 2019)

Celest 1
Celest 2

bottom of page