top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Bol vo finále, aj v reprezentácii. Volejbalista Ján Jendrejčák s najvydarenejšou sezónou

Updated: Jul 15, 2022

O titul volejbalovej Niké extraligy mužov bojovala v druhej polovici apríla až trojica hráčov z nášho okresu. Najmladším bol 22-ročný blokár Ján Jendrejčák z VK Mirad UNIPO Prešov. Aj napriek prehre vo finále bol uplynulý ročník pre Jendrejčáka tým najlepším v extralige.


Rodák z Veľkého Lipníka prišiel do Prešova po roku strávenom v košickom VK KDS Šport. „Keď som hrával v Košiciach, bolo nám oznámené, že po sezóne klub z istých dôvodov končí. Hľadal som preto tú najvhodnejšiu možnosť a v tom čase ma oslovil Prešov. Prešovský klub má skvelé vedenie a v šatni sa zišiel skvelý kolektív, mnohých hráčov som už pred prestupom poznal,“ prezradil 204 cm vysoký blokár, ktorý sa stal zároveň študentom Fakulty manažmentu na Prešovskej univerzite.


VIZITKA
204 cm výška 
350 cm smečiarsky dosah 
325 cm blokársky dosah
7 štartov v seniorskej reprezentácii
Kariéra: VKM Stará Ľubovňa, Trenčín, Košice, Prešov. 

V šatni patrí k srandistom

V drese so 17-tkou nastupoval Jendrejčák po boku lúčiacej sa legendy Martina Sopka. „Ešte keď som bol v Trenčíne a hrali sme proti Prešovu, išiel mi podať ruku a ja som mu vykal (smiech). Odovzdával nám veľa skúseností po hernej alebo mentálnej stránke. Som veľmi rád, že som ho mohol zažiť ako aktívneho hráča a spoluhráča,“ pochvaľoval si. V šatni elitného slovenského tímu sa s obľubou staral o dobrú náladu. „Myslím, že sme viacerí takí šoumeni (smiech). Nemám problém spraviť si srandu zo seba alebo z niekoho z tímu. Ale, samozrejme, v rámci noriem.“

Prešov pri obhajobe titulu v Slovenskom pohári zlyhal už vo štvrťfinále s Myjavou. V extralige však prehral iba trikrát a ovládol základnú časť. V semifinále vyradili zverenci Erika Digaňu, jediného súpera z východu – Svidník. Nasledovalo finále a trpká prehra 0:4 na zápasy. „Bola to pre mňa doposiaľ najlepšia extraligová sezóna. Vybojovali sme pekné druhé miesto, hoci po finále sme boli smutní a sklamaní. Základnú časť sme aj napriek covidu a zraneniam vyhrali a mali sme na víťazstvo,“ hodnotil Ján Jendrejčák, so 47-mimi blokmi šiesty najlepší blokár súťaže.


Nomináciu do reprezentácie nečakal

Vo svojej piatej sezóne na najvyššom slovenskom fóre okúsil finále po prvýkrát. „Bol to úplne iný pocit v porovnaní so základnou časťou. Možno bolo dôvodom našej prehry aj to, že mnohí z nás, vrátane mňa, hrali finále po prvýkrát a nevedeli sme sa vysporiadať s tlakom,“ prezradil volejbalista, ktorý si svojimi výkonmi na Šariši vypýtal pozvánku do seniorskej reprezentácie. V najcennejšom drese absolvoval májové sústredenie a následne aj jeden prípravný zápas pred skupinovou fázou Zlatej Európskej ligy proti Maďarsku.

„Popravde som ani nečakal, že sa objavím v nominácii. Úvod sezóny mi celkom vyšiel, ale potom som dostal covid a forma išla dole. Hral som proti hráčom hrajúcim v popredných ligách na svete. Bola to pre mňa veľká škola,“ povedal 22-ročný talent, ktorý doteraz odohral v A-tíme Slovenska osem duelov.

Radosť spravili Jendrejčákovi aj ľubovnianski majstri Slovenska v kategórii starších žiakov. V minulosti sa aj on sám podpísal pod výrazné úspechy nášho klubu. V drese VKM obsadil tretie miesto na žiackych Majstrovstvách Slovenska a druhé medzi kadetmi. „Som veľmi rád, že vyrástla generácia, ktorá je naozaj kvalitná. Nám sa podarilo po dlhšej dobe získať niekoľko medailí a teší ma, že to pokračuje ďalej. Klobúk dole pred nimi a pred trénermi.“

Úspešnú „volejbalovú sezónu“ z pohľadu Starej Ľubovne vylepšil aj Jánov niekdajší spoluhráč Adrián Vančo – Junior roka 2021. „Pri spomínaných úspechoch sme boli spolu. Hral som s ním dokonca aj v Trenčíne. Je to určite dobrá reklama pre Starú Ľubovňu. Naozaj tvrdo na sebe maká a keď v tom bude pokračovať, tak to dotiahne veľmi ďaleko.“

Ján Jendrejčák má zmluvu s Prešovom ešte na ďalšie tri roky. V auguste odštartuje už s čiastočne obmeneným kádrom letnú prípravu. „Som tu veľmi spokojný a nech teda zmluva plynie ďalej,“ zaželal si na záver.


Patrik Liščinský, foto: archív VKM

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 26 (6. júl 2022)





bottom of page