top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Bohatstvo človeka v práci včiel

Updated: Jul 2, 2020


4. Archív Jozefa Lešigu

V Staroľubovnianskom okrese sa vyskytuje v priemere päť včelstiev na km2. Včelári musia pozorovať prírodu, aby vedeli odhadnúť správanie malých tvorov a zabezpečili im dostatočné pastevné pomery. Podľa slov včelára Jozefa Lešigu (na fotografii) z Jarabiny je náš okres, čo sa týka životného prostredia, jeden z najčistejších.


Inak je to už so znečistením ovzdušia. „Myslím si, že vplyvom emisií sme na tom dosť zle, ale včielkam to neprekáža. Minulý rok bol veľmi teplý a pre včely preto nadmieru priaznivý, no dôležité sú tiež zrážky, lebo prílišne sucho im zas neprospieva,“ opísal situáciu v okrese. Rozhovoril sa tiež o významnej úlohe včely v prírode. „Je najväčším opeľovačom prírody, pretože iný hmyz nežije v takých veľkých kolóniách. Napr. čmeliakov je v kolónii 200 – 300 a ôs približne takisto. Zatiaľ čo včiel je v kolónii vo vrchole sezóny 50 až 60 tisíc,“ povedal J. Lešiga a dodal, že by sme si zo včelieho systému mali brať príklad. Vysvetľuje, že včely, okrem toho, že sa napasú, nosia do úľa nektár a peľ, aby sa najedli aj ich sestry, bratia – trúdy, vyvíjajúci sa plod a tiež, aby si vytvorili zásoby. „Keby naša spoločnosť fungovala ako včely, bol by to raj na zemi,“ zafilozofoval. Jedným z problémov, ktorý trápi včelárov, sú poľnohospodárske monokultúry. No podľa názoru J. Lešigu sa s týmto problémom pasujú skôr južné okresy. „Monokultúra je v našom okrese tvorená prevažne repkou olejnou. Včely potrebujú pestrú pastvu. Repka je pre nich veľmi lákavá, lebo dáva veľa nektáru a peľu, no je to pre nich len jednozložková potrava,“ vysvetlil odborník na včelstvo, ktorý sa teší z toho, že po zime zaznamenali v našom okrese úhyny včiel len do 10 %, čo je normálny jav.


foto archív (J.L.)


Viac sa dozviete v ĽN č. 17, ktoré bude v predaji do 6. mája.


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov. Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN. 


bottom of page