top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Bohatstvo tradícií je v našich rukách

Updated: Jul 1, 2020


DSC_0252-1

Na 4. ročníku prehliadky Babička okresu Stará Ľubovňa predviedlo ľudového umenia i výnimočných zručností deväť zrelých dám.

DSC_0311 w

Najstaršia účastníčka, 81-ročná

Štefánia Lukačovská zastupovala

Starú Ľubovňu.


Do prehliadky nominovali svoje zástupkyne základné organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) pracujúce v mestách a obciach okresu Stará Ľubovňa. Diváci tak mali možnosť vidieť umenie babičiek z Hniezdneho, Jakubian, Jarabiny, Kamienky, Kolačkova, Nižných Ružbách, Plavnice, Starej Ľubovne a Šarišského Jastrabia. Staré mamy museli zvládnuť tri disciplíny. V prvej, s názvom „Tradíciu odovzdávam deťom“, predstavovali detský ľudový kroj obce či mesta, odkiaľ pochádzajú. Pestrosť krojov si od publika vyslúžila obdivné reakcie.


Načrieť do minulosti mohli diváci cez rozprávanie zaujímavej, veselej či smutnej príhody, ktorú musela každá účinkujúca vyrozprávať počas dvoch minút. Odzneli také, ktoré seniorky počuli od svojich predkov alebo zažili na priadkach, krstinách, svadbách alebo pri práci. Prevažovali príbehy s vtipným, ale aj náučným posolstvom. „Najťažšia bola pre mňa práve táto disciplína. Musela som to zvládnuť samostatne a myslieť na to, aby som na niečo nezabudla, pretože človek, keď má trému, tak sa to môže stať. Ale to všetko prejde,“ povedala súťažiaca s číslom sedem Terézia Starinská z Plavnice.


V záverečnej disciplíne nominantky predvádzali svoje znalosti a zručnosti, ktoré zdokonaľovali po celý svoj život a teraz ich odovzdávajú ďalšej generácii. Napr. Katarína Krivoňáková sa venuje výrobe jednotlivých častí jakubianskeho kroja, vyšívaniu a tiež háčkovaniu. Okrem toho na pódiu zaspievala, ale ukázala aj svoje tanečné umenie. „Keďže spolu chodíme do FS Kečera, viem, že veľmi dobre tancuje. Dohodli sme sa, že ju na pódiu povykrúcam, pretože by bola škoda neukázať aj túto jej šikovnosť,“ povedal Štefan Vasiľ, predseda JDS Jakubany.

DSC_0243

Postup pre Annu Fecenkovú Chválou nešetrila ani porota v zložení Mikuláš Jura (čestný predseda poroty), Veronika Boďová (pedagogička a speváčka ľudových piesní), Peter Sokol (prednosta Okresného úradu v Starej Ľubovni) a Dalibor Mikulík (riaditeľ Ľubovnianskeho múzea). „Dnes sme tu mali zastúpenie Spiša, Šariša, Goralov, Rusínov a práve táto rozmanitosť vyjadruje krásu a pestrosť nášho okresu. Chcem poďakovať babičkám, ktoré priniesli do tohto programu veľa múdrych skúseností zo životných osudov a príbehov. Veľmi oceňujem ich odvahu, že vystúpili na takomto pléne,“ zhodnotil Peter Sokol. To, že práve cez rozmanitosť prezentácie zúčastnených žien sa ukázala krása regiónu, potvrdil aj Martin Karaš, riaditeľ Ľubovnianskeho osvetového strediska: „Náš región je veľmi bohatý, či už na krásne prírodné danosti, ale aj na kultúru. A práve na multikultúrnej rôznorodosti by sme mali stavať. A teda na cestovnom ruchu, kultúre, našich tradíciách…, aby sme tu vedeli pritiahnuť svet.“ Ako hlavný organizátor pripomenul, že pri práci so seniorkami postrehol aj ich zodpovednosť a dochvíľnosť. Podľa jeho slov by sme si mali brať príklad a načrieť do skúseností, ktoré nám ponúka staršia generácia. Aj keď víťazkami boli prakticky všetky odvážne a talentované dámy, po veľmi dlhom uvažovaní porota napokon vybrala jednu súťažiacu, ktorá bude reprezentovať Okresnú organizáciu JDS na krajskom kole. Stala sa ňou Anna Fecenková z Hniezdneho.

Do krajského kola postúpila Anna Fecenková.

Anna Fecenková z Hniezdneho.


Aj z radov divákov odznievali pozitívne slová. „Najviac sa mi páčila odvaha babičiek, a to ich nadšenie, ktoré nám mladším chýba. Neviem, či by sme my dokázali to, čo ony, či by nám hrdlo spievalo ako im. A o zručnosti v ich rukách ani nehovoriac, je to obdivuhodné,“ vyjadrila svoje dojmy jedna z diváčok. Nielen ona mohla okrem prehliadky súťažiacich vidieť aj ďalší program, o ktorý sa postarali žiaci ZUŠ Jána Melkoviča v Starej Ľubovni a FS Kečera z Jakubian.


Súťažiace 4. ročníka Babička okresu 2019 1. Anna Fecenková, Hniezdne, 77 rokov, 5 detí, 13 vnúčat a 4 pravnúčatá. Rada spieva, háčkuje, vyšíva a valečkuje. 2. Katarína Krivoňáková, Jakubany, 67 rokov, 1 dieťa, 3 vnúčatá. Vo voľnom čase sa venuje výrobe jednotlivých častí jakubianskeho kroja, vyšívaniu a tiež háčkovaniu. Rada spieva a tancuje a je aktívnou členkou v klube JDS. 3. Terézia Saloňová, Jarabina, 65 rokov, 2 deti,  2 vnúčatá. Rada štrikuje čiapky, baretky, čelenky, detské oblečenie a háčkuje hračky, veľkonočné a vianočné ozdoby a prestierania na stoly. Má rada turistiku a prechádzky. 4. Mária Lekešová, Kamienka, 63 rokov, 2 deti, 1 vnučka. Jej záľubou je kulinárstvo a angažuje sa aj pri aktivitách samosprávy. 5. Marta Horanská, Kolačkov, 69 rokov, 4 deti, 10 vnúčat a 4 pravnúčatá. Rada spieva, tancuje a vo voľnom čase sa venuje ručným prácam. 6. Štefánia Kostrišáková, Nižné Ružbachy, 75 rokov, narodila sa v Mníšku nad Popradom, 4 deti,  8 vnúčat a 5 pravnúčat. Rada vyšíva, pletie, tká a venuje sa gazdovstvu. 7. Terézia Starinská, Plavnica, 65 rokov, 3 deti, 7 vnúčat. Je pracovitá, spoľahlivá a kolektívna. Veľmi rada spieva a tancuje. Podieľa sa na organizácii obecných podujatí a jej najväčším koníčkom je varenie a pečenie. 8. Štefánia Lukačovská, Stará Ľubovňa, 81 rokov, 4 deti, 9 vnúčat a 8 pravnúčat. Medzi jej záľuby patrí záhradka, čítanie, lúštenie krížoviek a sledovanie aktualít. 9. Anna Balušinská, Šarišské Jastrabie, 69 rokov, 2 dcéry, 3  vnúčatá. Je členkou folklórnej skupiny Jastrebčanka, s ktorou sa predstavila i v populárnej televíznej relácii ZEM SPIEVA. Okrem spevu  šije i kroje pre nevesty a vyrába krojované bábiky.

Číslovanie (od 1 po  9 ) súťažiacich na fotografii zľava

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 18 (7. máj 2019)


bottom of page