top of page
  • Mário Veverka

Bobor v meste postavil na nohy políciu i ochranárov

Updated: Jul 14, 2020


DSC03242

S líškami, kunami, zajacmi či srnami sa už počas svojej služby v uliciach stretli mestskí policajti. Zviera, ku ktorému ich zavolali v stredu večer, však vyrazilo dych aj im. Po Okružnej ul. si totiž vykračoval… bobor.


„Jeden pán mi volal, že pri Okresnom bytovom družstve je na ceste bobor. A že dáva pozor, aby ho neprešli autá,“ načrtol začiatok záchrannej akcie náčelník MsP Oskár Ščigulinský. Ako pokračoval, tohto 30?kg vážiaceho hlodavca tak polhodinu „sprevádzali“ až k športovej hale. No tam namiesto toho, aby sa vybral k zimnému štadiónu, vošiel do areálu bufetu letnej terasy. „Hoci sme sa ho odtiaľ snažili dostať preč, nepodarilo sa nám to. Preto sme bobra pomaly zahnali do výklenku, kde sa nám ho, vďaka nájomcovi bufetu a jeho hosťom, podarilo uzavrieť. Po priblížení na meter bol veľmi agresívny,“ opísal O. Ščigulinský, ktorý dodal, že hneď na to zavolali záchranárov. Záver dve hodiny trvajúcej akcie tak obstarala Správa Pieninského národného parku. Tá si pritom, podľa slov Kataríny Kiskovej, už jeho záchranu vyskúšala. „Vlani v Červenom Kláštore, keď zablúdil do záhrady rodinného domu a koncom marca v Litmanovej, kde sa tiež pohyboval v intraviláne obce. Teraz je to teda po tretí raz,“ uviedla jediná žena z trojčlenného zásahového tímu, podľa ktorej závisel ďalší osud bobra od vyšetrenia. „Pokiaľ bude v poriadku, vypustíme ho. Ak nie, pôjde k veterinárovi.“

DSC_0007

Dezorientovaný bobor, ktorý 5. apríla putoval sídliskom Západ, skončil vo výklenku športovej haly. Odtiaľ ho o 21.20 h eskortoval v klietke záchranný tím zo Správy PIENAP-u. 


Mimochodom, i keď to nebol prvý prípad, kedy sa tento hlodavec objavil v meste (pred niekoľkými rokmi si totiž robil hrádzu pri železničnej stanici), na sídlisku Západ ho však, aj kvôli vzdialenosti od vodných tokov, doteraz nik neregistroval. Pokiaľ sa tak v budúcnosti opäť stane, snažte sa ho, bez dotyku, zahnať späť do prírody. „Ak to možné nie je, treba podľa inštrukcií štátnej ochrany prírody volať 112. Záchranný systém je totiž už prispôsobený na to, že štátnou úlohou je i záchrana živočíchov,“ uviedla návod, na koho sa treba obrátiť, keď je nielen bobor, ale akékoľvek zviera v núdzi, Eulalia Štefanová. Ako dodala, hlavne ak pôjde o chráneného živočícha, nesmie mu nik ublížiť. A nielen preto, že za to hrozí vysoká pokuta v závislosti od spoločenskej hodnoty. V prípade bobra až 1380 €.


bottom of page