top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Betlehemské svetlo skauti prinesú na Slovensko už po 31-krát

Jeho tradícia v Európe vznikla už v období križiackych výprav. Jeden z členov výpravy, mladý muž z Florencie sľúbil, že ak prežije, donesie domov plamienok z Betlehema.


Sľub dodržal a na Vianoce 1099 sa vrátil so zapálenou sviecou, ktorú umiestnil v kostole, aby si od nej mohli brať svetlo do svojich domovov aj ostatní obyvatelia Florencie. Slovenskí skauti ho prvýkrát prevzali od rakúskych skautov v roku 1990. Odpaľujú ho na tradičnej ekumenickej slávnosti, kde ho privezie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa Svetla - rakúske dievča alebo chlapec, ktorí túto poctu získali za svoje príkladne správanie, dobré skutky a ochotu pomáhať druhým.


Tohtoročné „Dieťa svetla“ však pochádza priamo z Betlehema. 9-ročná Mária Khoury odpálila Betlehemské svetlo z večného plameňa už 16. novembra. Plamienok sa bezpečne dostal do Rakúska, odkiaľ bude putovať aj k nám na Slovensko v sobotu 12. decembra. Vzhľadom na aktuálnu situáciu s koronavírusom sa presunie odpálenie zo slávnostnej ceremónie na hraničný priechod pri Bratislave.


Tento rok budú skauti chrániť okrem plamienka aj seba a svoje okolie. Vďaka ním sa svetielko, ktoré nesie posolstvo pokoja, lásky, mieru a jednoty dostane opäť k všetkým ľudom dobrej vôle, do rodín, kostolov, inštitúcií, na všetky tradičné miesta a cez Poľsko i Rusko až na ďaleký Sibír.

Plamienok z Betlehema bude v kostoloch k dispozícii pre verejnosť až do Vianoc. Skauti veria, že spolu s ním príde do našich rodín počas sviatkov aj pokoj a nádej.


Ľubomír Ogurčák


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 47 - 48 (15. december 2020)

bottom of page