top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Anketa: Opatrenia zasiahli všetky oblasti nášho života

Updated: Aug 11, 2020


2

Naše životy sa na istý čas zmenia. Prísne opatrenia sú kľúčové a všetci sa s nimi musíme popasovať. Ako sa to darí jednotlivým skupinám a profesiám, zisťovali sme v ankete.


Lucia Kucová, zubná lekárka: – Práca zubného lekára je v tejto situácii skutočne náročná, nakoľko sme denne v blízkom kontakte s potencionálne infekčnými ľuďmi a práca na diaľku nie je možná. Urobili sme v ambulancii opatrenia na zvýšenie bezpečnosti pri práci, zvýšili sme hygienu, všetko nadmerne dezinfikujeme, pacienti podpisujú čestné prehlásenie, že za posledných 14 dní nepricestovali zo zahraničia. Celoplošným problémom na Slovensku je však najmä nedostatok rúšok. Stále čakáme, ako sa situácia vyvinie a adekvátne tomu budeme robiť ďalšie opatrenia. Prevencia, z hľadiska lekára, ako aj z hľadiska pacienta je v tejto situácii kľúčová.


Júlia Buková, študentka: – Pre mňa a moju rodinu, najmä rodičov, ktorí chodia do práce a sú teraz najviac v kontakte s ľuďmi, som ušila látkové rúška. Nosieva ich hlavne mamina pracujúca na úrade. Ja vtedy, ak idem do obchodu alebo hromadnou dopravou. Keďže som študentka, trávim všetok čas momentálne doma. Myslím, že je to tak správne, hoci ma ťahá ísť niekam do spoločnosti, trebárs do kaviarne, divadla, ale aj do Tatier na nejakú turistiku. Namiesto toho vytiahnem z police dobrú knihu študijnú alebo oddychovú, pomôžem s domácimi prácami, alebo sa vyberiem na prechádzku na naše lúky, kde nehrozí, že stretnem nejakých ľudí.


Pavol Koneval, ŽSR – Dodržiavam oficiálne opatrenia našej firmy. Inak sa snažím byť stále doma, chodím sa prechádzať do prírody najmä tam, kde je čo najmenej ľudí. Nakupujem len ak veľmi treba. Nechodím výťahom – vždy len peši po schodoch.


Anna Špinerová, učiteľka: – Po jarných prázdninách, cez ktoré sa nám vrátilo mnoho študentov z dovoleniek v zahraničí, sme všetci prítomní v škole (učitelia, študenti ale aj nepedagogickí zamestnanci) čelili možnému riziku nákazy… Keďže som aj matkou, nebolo mi všetko jedno, keď sa zakázali sv. omše, spoločenské a hromadné akcie a školy ostali stále otvorené… Dúfam len v to, že sa včas urobili opatrenia. Čo sa týka vzdelávania, v dnešnej dobe s modernou technológiou nie je problém byť v izolácii a zároveň v bezpečnom kontakte žiaka s učiteľom. Určite v túto mimoriadnu situáciu netreba na žiakov klásť také nároky ako v dobe reálneho vyučovania, pretože nie všetko je zvládnuteľné na samoštúdium. Precvičovanie a upevňovanie učiva, doplnkové materiály sú najvhodnejšou alternatívou. A najmä, je dôležité, aby si žiaci rozvrhli správne čas na učenie sa a relax. So svojimi deťmi budem sledovať pokyny ich učiteľov a postupne sa s nimi učiť, precvičovať. Stredoškoláci sú už samostatní, tak už len si správne rozvrhnúť čas a vzdelávať sa v rodinnom prostredí. Aspoň budú rodiny mať viac vzácneho spoločného času.


Stanislav Sekelský, kaderník: – Ako prvý krok v kaderníctve som zvolil “kontrolné” SMS pre zákazníčky/kov. Potvrdením objednávky sa zaviazali, že neboli v kontaktne s nikým so zahraničia, osobne sa v ostatnom čase v zahraničí nezdržiavali a taktiež nemajú žiadne príznaky chrípky. Zvýšili sme dezinfekciu. Ale keďže koncom týždňa padlo rozhodnutie úradu verejného zdravotníctva, že sa majú zatvoriť všetky prevádzky na poskytovanie služieb so starostlivosťou o ľudské telo, čiže aj kaderníctva, tak sme náš salón až do odvolania zatvorili.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 10/2020 (17. marec 2020)


bottom of page