top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Aj gymnazisti pomáhajú Ukrajincom v núdzi

Ľubovnianski stredoškoláci sa k ťaživej situácii za našou východnou hranicou nestavajú ľahostajne. Uvedomujúc si neblahý fakt, že ešte donedávna bola pre nich vojna len súčasťou dejepisných osnov a náhle vidia jej preťatie s každodennou realitou más, neváhali a bezprostredne po ukončení jarných prázdnin využili možnosť angažovať sa v oblasti dobrovoľníctva. Vytvorením reťaze zbierok pomáhajú ľuďom, ktorých bezprecedentný bojový svár donútil siahnuť si na dno vlastných síl.



Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša

Aktívna skupina študentov Cirkevného gymnázia svätého Mikuláša v Starej Ľubovni sa rozhodla zrealizovať finančnú zbierku, do ktorej má príležitosť prispieť každý člen triednych osadenstiev i pedagóg, pričom peňažné príspevky sú anonymné a nelimitované.


Dosiaľ sa vyzbieraná suma priblížila k niekoľkým stovkám eur a odhadované trvanie zbierky sa vďaka veľkému záujmu dospievajúcich darcov predĺžilo. Výťažok bude prostredníctvom organizácií sprostredkúvajúcich to najzásadnejšie v krízových lokalitách použitý na zabezpečenie potrebného zdravotníckeho materiálu. Prvotný impulz a význam snaženia stredoškolákov osvetľuje predseda žiackej školskej rady Branislav Balušinský: „Do tejto iniciatívy sme sa pustili preto, aby sme ako mladí a vzdelaní ľudia vyslali jasný signál, že odsudzujeme agresiu voči suverénnej krajine a solidarizujeme s ukrajinským ľudom nielen symbolicky, ale najmä konaním, ktoré, pevne veríme, svojou troškou prispeje k zmierneniu dopadov vojny. Ruský vpád nie je len vojnou o územnú celistvosť, je namierený voči mieru, demokracii, slobode a skúša náš charakter, empatiu i odvahu.“


Tohtoročný maturant a koordinátor zbierky neskrýva potechu z pozornosti spolužiakov o záslužnú činnosť. „Som hrdý na pomoc prichádzajúcu od našich študentov. Práve v týchto chvíľach sa ukazujú naše srdcia, hodnoty školy a hlavne náš záujem byť tu jeden pre druhého. Zároveň ďakujem všetkým ostatným, ktorí v súčasnosti akokoľvek pomáhajú a rád by som apeloval - ak vám to zdravotný stav a vek dovoľujú, darujte krv, je to obzvlášť dôležité. Nedovoľte, aby niekto vo vašom okolí podľahol depresiám z toho, čo sa deje. Každý z nás má prirodzený strach, vojna k nám v modernej dobe nikdy nebola tak blízko ako dnes a obava je spontánnou reakciou, avšak snažme sa spolu komunikovať o tom, čo nás trápi. Ak máte známych s ukrajinskými koreňmi, skúste im zavolať a byť spoluúčastní na ich utrpení,“ uvádza Branislav.


Gymnázium Terézie Vansovej

Skutočnosť, že počet utečencov z Ukrajiny prechádzajúcich cez naše hraničné priechody denne narastá, berú na vedomie aj posádky tried osemročného a štvorročného štúdia Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni, ktorých jednotlivci ochotne priložili ruku k dielu v rámci dvoch zbierok materiálnej podpory.



Prvá dávka hmotnej posily našla svoje zacielenie medzi matkami s deťmi do dvanásť rokov, ktoré sú dočasne ubytované v Dolnom Smokovci. Záštitu nad zbierkou prevzali dobrovoľníci a charitní pracovníci, ktorí na bezpečné miesto doručili maľovanky, pastelky, hračky, spoločenské hry, ale i osušky, spacie vaky a hygienické potreby vyzdvihnuté koordinátorom humanitárnej pomoci, Milanom Riššom, približujúcim predikciu aktivít: „Ide o dlhodobú pomoc, pretože ľudia, ktorí u nás našli útočisko, sa pravdepodobne istý čas nebudú mať kde vrátiť, a preto charita uvíta každú pomoc. Veľmi potrebné sú trvanlivé potraviny, hygienické potreby aj čistiace prostriedky.“

V súvislosti s týmto vyjadrením gymnazisti pokračujú so zhromažďovaním žiadaných potrieb. Vítané sú predovšetkým piškóty, vákuovo balené pečivo, sladkosti, taktiež balené vody a produkty dennej spotreby - zubné pasty, kefky, šampóny, mydlá, sprchové gély, rovnako výrobky pre najmenších, ako plienky, vlhčené obrúsky, detská kozmetika či stále hodiaca sa dezinfekcia.

Druhá z iniciatív sa niesla v duchu odpovede na prosbu o pomoc od riaditeľa Spojenej školy Tarasa Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským v Prešove Igora Andrejčáka, ktorý Gymnázium T. Vansovej oboznámil s predpokladom, že množstvo novoprijatých zahraničných študentov, pôvodom z Ukrajiny, sa môže v prešovskej škole počas najbližších dní rapídne zvýšiť. Prísun nováčikov si žiada viac nevyhnutného vybavenia, preto darcovia z radov tunajších gymnazistov promptne zareagovali. Žiakom prvého a druhého stupňa venovali zošity, peračníky, písacie i výtvarnícke potreby v kvalitnom stave, a stredoškolákom prichystali sady zošitov, písacích potrieb, ale aj kancelárskych papierov na kopírovanie poznámok, keďže učebníc s týmto zameraním je nedostatok.




ANKETA: ŠTUDENTI O ZBIERKE I OBAVÁCH

Mladí ľudia, participujúci na zhromažďovaní materiálnej pomoci, intenzívne sledujú vývoj obdobia nepokojov a netaja interes i veľkú neistotu v súvislosti s neustále meniacim sa dianím. Čo ich viedlo k voľbe prispieť do zbierky pre ukrajinských utečencov?




Daniel Zima (14 rokov):

- Prispel som, lebo túto situáciu vidím ako veľký problém. Deti, ktoré museli utiecť pred vojnou, sú v rovnakom veku ako ja a je mi ich veľmi ľúto. Neviem si predstaviť, čo prežívajú a čo by som robil ja na ich mieste, tiež by som bol určite vďačný za každú pomoc. Odovzdal som hlavne hračky, spoločenské hry, rôzne figúrky, pexesá a lopty. Na jednej strane sa tiež snažím nezaťažovať sa až príliš všetkými tými správami, ale na druhej strane ma táto situácia veľmi mrzí.




Dávid Hajduk (17 rokov):

- Chcem ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou, pomôcť ako sa len dá, aj maličkosťami. Väčšinu potrieb, ktoré som daroval, tvorili školské potreby, taktiež puzzle a plyšové hračky. Mám strach z toho, ako sa to bude ďalej vyvíjať, keďže sme blízko Ukrajiny, ale verím, že sa to nejakým spôsobom vyrieši.



Júlia Šišková (18 rokov):

- Rozhodla som sa prispieť, pretože situácia v Ukrajine je veľmi zlá a trpia tým nevinní ľudia. Chcem pomôcť ako sa len dá, či už prostredníctvom zbierky v škole alebo triedením už vyzbieraných vecí. Darovala som predovšetkým trvanlivé potraviny, napríklad croissanty či výživy pre najmenších a taktiež rôzne hygienické potreby. V neposlednom rade som prispela školskými potrebami, doniesla som rôzne súpravy pier, ceruziek i rysovacích pomôcok. Úprimne povedané, súčasnej situácie sa bojím, predsa len, odohráva sa hneď u našich susedov. Mám obavy z toho, ako ďaleko to ešte môže zájsť a koľko životov si konflikt vyžiada. Pevne však verím, že sa to nedotkne nikoho z mojich známych a ani z ich rodín.



Petra Golianová (16 rokov):

- Do zbierky som sa zapojila, pretože chcem vlastnými silami pomôcť ľuďom v núdzi. Priniesla som plienky každej veľkosti, vlhčené obrúsky, maľovanky, farbičky, ale i peniaze. V týchto dňoch som plná stresu a obáv z toho, čo sa deje. Dúfam, že to čím skôr skončí.






Alexandra Chamillová, foto: archív študentov

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 9 (9. marec 2022)

bottom of page