top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Adama Sikorjáka prijali na prestížnu Univerzitu v Oxforde

Updated: Aug 6, 2020


A. Sikorják_mr (1)

Zanietenému chemikovi z Novej Ľubovne sa podarila nevídaná vec. Študenta Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša prijali na jednu z najslávnejších univerzít na svete. Študovali tam napr. J. R. R. Tolkien, slávny vedec Stephen Hawkins, herec Rowan Atkinson alias Mr. Bean či americký prezident Bill Clinton.


Všetko sa začalo vlani 15. októbra. Adam sa rozhodol podať prihlášky na britské univerzity, pričom mohol poslať maximálne päť. „Rozhodol som sa, možno aj zo srandy, poslednú prihlášku podať na štvorročný odbor Chémia na University of Oxford. Veď reku, za pokus nič nedám. Súčasťou prihlášky bol takzvaný personal statement – list, ktorý opisoval moje zručnosti a mal dokázať, prečo práve ja by som mal byť tým, kto by mal študovať na danej univerzite. Takisto som absolvoval skúšky z matematiky a kritického myslenia, ktoré sa konali v Košiciach hneď o dva týždne neskôr,“ povedal Adam, ktorý si vtedy myslel, že s Oxfordom sa môže rozlúčiť.


Prvý šok prišiel koncom novembra, keď sa dozvedel, že sa ocitol v užšom vyberte (25 študentov), ktorých pozývajú na prijímací pohovor. „Keďže Oxford pozostáva z viac ako 30-tich kolégií, bolo dôležité vybrať si to správne, pretože každé z nich je iné, aj keď všetky patria pod University of Oxford. Jedno je väčšie, ďalšie zase staršie, niektoré je bližšie v centre, niektoré ďalej. Každé z nich disponuje vlastnými finančnými prostriedkami a ja som sa nakoniec rozhodol pre St John‘s College,” uviedol Adam, ktorého ovplyvnila hlavne lokalita a finančné prostriedky.


Ako vysvetlil, zo všetkých kolégií ich má najviac – okolo 632 mil. libier. Poskytuje teda viac štipendií a tiež viac prispieva na stravu a ubytovanie pre študentov. Ročné školné na vysokých školách vo Veľkej Británii je 9 250 libier.

nohé filmové scény z Harryho Pottera boli natočené práve v Oxforde, ktorý dýcha historickými budovami.

Mnohé filmové scény z Harryho Pottera boli natočené práve v Oxforde, ktorý dýcha historickými budovami.


Prijímací pohovor


Adam sa na pohovore musel spoliehať na svoje znalosti z chémie a anglického jazyka, keďže neboli dané okruhy otázok. Do Oxfordu dorazil 15. decembra a bol uchvátený nielen školou, ale aj vianočnou atmosférou, ktorá tam panovala. „Obrovské množstvo ľudí, spolupatričnosť, vianočné trhy… to všetko prispelo k tomu, že mám zo stráveného času v tomto nádhernom meste nezabudnuteľné a neopísateľné zážitky. Navštívil som miesta, kde sa nakrúcali niektoré scény z filmovej ságy Harry Potter – a to schodisko z prvej časti (na fotografii) či jedáleň, ktorá je všetkým známa,“ opísal Adam.


Pohovor pozostával z troch častí, a to z anorganickej chémie, kde sa rozprávali o globálnom otepľovaní, organickej chémie, kde hovorili o rôznych typoch reakcií a o biomedicinálnej chémii a fyzikálnej chémii, ktorá pozostávala hlavne z otázok z matematiky. „Po pohovore som sa šťastne vrátil domov a musel čakať do 14. januára na výsledky. Čím viac sa to blížilo, tým nervóznejší som bol a pocity, ktoré som zažíval pri otvorení e-mailu a prečítaní prvej vety oznamujúcej moje podmienečné prijatie. Boli znova neopísateľné. Byť medzi 8-9 študentmi, ktorých vzali na Oxford v odbore Chémia, je neskutočný pocit a stále neviem pochopiť, čo sa vlastne stalo,“ opísal svoje pocity Adam.


Podmienkou prijatia je mať certifikát z angličtiny aspoň na úrovni C1, ktorý už študent cirkevného gymnázia má a zmaturovať na jednotky. „Nebyť podpory všetkých mojich blízkych, rodiny, učiteľov a hlavne pani profesorky Semanovej, ktorá mi pomáhala s prihláškou a zastupovala školu, tak by som to len ťažko dokázal,“ povedal na záver neskutočného príbehu Adam, ktorý sa na štúdium veľmi teší, aj keď sa mu zredukuje množstvo času stráveného doma s rodinou. Bude si musieť zvyknúť na život v inej krajine a asi sa bude musieť rozlúčiť aj s dĺžňom vo svojom priezvisku.

Na fotografii môžeme vidieť kúsok z areálu a schodisko známe z Rokfortu.

Schodisko známe z Rokfortu.


foto (archív A. S.)


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 4/2020 (4. február 2020)

bottom of page