top of page
  • Mário Veverka

40 rokov MŠ Tatranská

Updated: Jul 13, 2020


Za dámu na vrchole svojich síl by sa, obrazne, dala považovať Materská škola na Tatranskej ul. Od čias, kedy do nej vkročili prví škôlkari, ubehli totiž už štyri desaťročia. A hoci sa odvtedy jej vizáž zmenila, jedno v nej zostalo – láska k deťom.


To, že v prípade Tatranskej ide o škôlku, ktorá má jednoducho srdce, potvrdila aj slávnostná akadémia. Jej program bol pritom koncipovaný ako chronologický prierez toho, čím si toto zariadenie na sídlisku doteraz prešlo. „Chceli sme v ňom teda ukázať folklór, obdobie spartakiád, rôznych skupinových stretnutí, brigád,… obdobia, kedy sa ľudia radi stretávali. Záver sme venovali súčasnosti, kde sme chceli ukázať našim kolegyniam, ako sme sa posunuli v súčasnej profilácii MŠ – t.j. k pohybu a zdravému životnému štýlu,“ naznačila pointu tanečného pásma (s kvapkou spevu) riaditeľka najväčšieho predškolského zariadenia v Starej Ľubovni, Monika Bukovičová. Mimochodom, spolu s deťmi z Tatranskej i elokovaných tried Za vodou sa na pódiu

DSC_0087

objavila aj známa tvár z televíznych obrazoviek – Aneta Parišková. A nie náhodou. Okrem toho, že ju so súčasnou riaditeľkou spája priateľstvo, stojí tiež na čele družobnej škôlky Tatranskej – bratislavského Detského centra Preliezka.„Mám síce pedagogické vzdelanie a tri malé detičky, no tie obrovské skúsenosti, ktoré má Monika, som nemala. A práve ona mi na začiatku, pred štyrmi rokmi, svojimi cennými, nezištnými radami pomohla vybudovať zariadenie, ktoré má dnes vyše 60 detí,“vysvetlila pozadie svojej prítomnosti v Ľubovni A. Parišková, ktorá svoje moderátorské schopnosti využila aj počas dvojhodinového programu. A ten spolu s rodičmi sledovali naživo tiež ženy, pre ktoré sa v minulosti stala MŠ druhým domovom. Na oslavách „štyridsiatin“ totiž nechýbali mnohé kuchárky, učiteľky i riaditeľky, vrátane tej absolútne prvej

„Veľa času nás stálo, kým sme to dali do

DSC_0205

poriadku, ale každý bol ochotný a usilovne pracoval. Najväčšou radosťou bolo, keď sa nás jednu sobotu zišlo sto pracovníkov – zamestnancov i brigádnikov, ktorí pomáhali čistiť a upratovať priestory,“takto si spomína na dni tesne pred otvorením škôlky (1. júna 1977) Mária Pokrivčáková. Tá v nej napokon strávila mnoho rokov a v srdci jej ostala dodnes. Ako totiž poznamenala, keď ide okolo, vždy sa na ňu pozrie.„Som rada, že neschátrala, že nebola premenená na niečo iné, ale vždy plní svoj účel. A som veľmi milo prekvapená, že je pekná i usporiadaná.


MNOŽSTVO STRETNUTÍ Mimochodom, bývalých zamestnancov to k sebe ťahalo ako magnet. Niektorí z nich sa totiž nevideli dlhé roky. „Ozaj som sa tu veľmi tešila, lebo so sestričkami, keďže sú z okolitých dedín, sa tak často nestretávam. Bol to dobrý kolektív,“ netajila najskôr radosť z pozvania zástupkyňa riaditeľky Serafína Kovalčíková. Tej ako utkvelo v pamäti množstvo príhod, najmä tých úsmevných. „Pamätám si, že na medzinárodný deň detí sme raz spravili medovníkový domček a ja som sa prezliekla za ježibabu. Sestričky mi dali loptu na chrbát, zašpinili ma… a keď sme šli okolo areálu, aby nás videli aj z panelákov, stretli sme vedúceho odboru školstva. Spoznal ma a hovorí: pani Kovalčíková, neboja sa vás tie deti? A naozaj sa ma nebáli…“

DSC_0187

M. Bukovičová (vpravo) s bývalou učiteľkou Máriou Kolcunovou.


Samozrejme, na oslave nemohli chýbať ani ďalšie prvé dámy – Anna Šomská i Ľubuša Michalová. Po nej riaditeľské žezlo prevzala M. Bukovičová (v r. 2015) a ako sama priznala, najviac hrdá je na svoj kolektív, ktorý za ňou stál aj pri tom množstve práce a úsilia. „To sú bonusy života, ktoré si veľmi vážim – že mám okolo seba obetavých ľudí ochotných ísť do toho s veľkou vervou,“ nechala sa počuť žena, ktorá v tejto materskej škole pôsobí už rovných 20 rokov. A ktorá je tiež potvrdením toho, že kto raz do Tatranskej vstúpi, zaľúbi sa do nej (väčšinou) na celý život.


Oslávenkyni od hostí… Aneta Parišková, riaditeľka Detského centra Preliezka: – Materskej škole na Tatranskej ul. želám do minimálnej ďalšej dekády veľa šťastných detí, spokojných rodičov a veľa úspechov.

Valent Jaržembovský, predseda Rady školy: – Želám jej predovšetkým šťastné a spokojné deti, spokojných rodičov, učiteľov takých dobrých, akých stále majú. A aby sa im darilo tak, ako doposiaľ.

Ľuboš Tomko, primátor mesta Stará Ľubovňa: – Škôlke prajem, nech je preplnená detským smiechom, šťastím i spevom. Nech sa darí nielen jej, ale aj všetkým zamestnancom, ktorí v MŠ na Tatranskej ul. pracujú.


Tento článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách číslo 23, ktoré vyšlo 13. júna 2017. 


bottom of page