top of page
  • Mário Veverka

150-minútový ponor do histórie

Updated: Jul 8, 2020


DSC_0666

O záhadnej strate archívu,čiernych zakáľačkách, tobogane v Ružbachoch či čriepkoch zo života grófa Zamoyského… – jednoduchoo tom, čo Pavol Mišenko objavil v ľubovnianskom archíve, sa 20. marca hovorilo v Ľubovnianskej knižnici.


„Gro informácií som čerpal z archívu okresného úradu, ktorý v Starej Ľubovni vznikol v roku 1923.  Chýbajú v ňom však materiály z Rakúsko-Uhorska. Ján Kačúr, bývalý richtár, síce píše, že ich zničili vojaci v roku 1919, no nemuselo to tak byť,“ uviedol pred takmer tromi desiatkami Staroľubovňanov P. Mišenko, ktorý považuje za pravdepodobné, že ho, pri určovaní novej severnej hranice vzali Poliaci so sebou. A hľadali dôkazy, že majú na toto územie nárok. „Osobne si preto myslím, že náš archív môže byť niekde v Novom Saczi, Novom Targu prípadne inde a niekto ho v budúcnosti nájde.“


FAKTY POPULÁRNOU FORMOU Na besede s autorom populárno-náučnej publikácie, ktorá poodkrýva viaceré biele miesta na mape regionálnych dejín, sa však rozhovor točil aj okolo v knihe nespomínaných vecí – pečatidle Bratstva sv. Anny, záhade ľubovnianskeho zlatého či mušličiek na goralských klobúkoch, a tiež, ako niektorí Ľubovňania zbohatli na medi. „Mňa zaujalo hlavne to, aké má Pavol Mišenko obrovské vedomosti, hoci sa histórii profesionálne nevenuje. To je pre mňa niečo obdivuhodné,“ zhrnula svoje bezprostredné dojmy zo stretnutia Mária Miženková. S jej slovami súhlasila Darina Melegová, ktorá pritom vyzdvihla i to, ako zaujímavo dokázal autor podať pôvodne „suché“ informácie. „Vidno, že tomu obetuje veľa času a robí to so srdcom,“ dodala žena, ktorú pritom prekvapil ešte jeden fakt. A to, že hoci autor nie je pôvodom Staroľubovňan, mesto i región prijal za svoj, „a vie toho viac, než my, ktorí z okresu pochádzame.“ Mimochodom, aj keď prvé vydanie knihy je už beznádejne rozobrané, tí, ktorým objavy z tunajšieho archívu chýbajú v domácej knižnici, dostanú druhú šancu. Ľubovnianska mediálna spoločnosť ako vydavateľ totiž pripravila ich dotlač. V súčasnosti sa kniha kompletizuje v tlačiarni a do Starej Ľubovne by mala doraziť krátko po veľkonočných sviatkoch.

DSC_0686

Účastníci besedy sa presvedčili nielen o vedomostiach, ale i rozprávačskom talente P. Mišenka.


Článok bol publikovaný v ĽN č. 12 (27. marca 2018)


bottom of page