top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Najkritickejším obdobím je leto. Spustili 14. ročník Letnej kvapky krvi

Updated: Jun 15, 2021

Ľubovnianska nemocnica počnúc prvým júnom už po 14-krát spustila Letnú kvapku krvi, ktorá bude trvať do konca augusta. Verí, že opäť ju príde podporiť dostatok darcov, pretože práve letné mesiace sú veľmi náročné v spotrebe krvi.

„Na túto výzvu každoročne zareaguje v priemere okolo 400 darcov, tak veríme, že aj teraz mnohí pochopia, že v lete krv veľmi potrebujeme. Je viac úrazov, plánovaných operácií a aj pravidelní darcovia majú dovolenky,“ vyzvala Anna Mačugová, námestníčka pre ošetrovateľstvo.

Aj keď darcovia rozhodne nechodia na odbery kvôli benefitom, nemocnica chce opäť podporiť ich ochotu.


článok pokračuje pod reklamou


MOTIVÁCIA PRE DARCOV

Na konci kampane tradične vyžrebuje Ľubovnianska nemocnica spomedzi letných darcov dvoch držiteľov pobytových týždenných poukazov v kúpeľoch v Bardejove a Červenom Kláštore. Chýbať nebudú ani ďalšie sponzorské bonusy, a to aj počas pravidelných odberov.

Už minulý rok Letnú kvapku krvi vyhlasovali v náročnom pandemickom období, a napriek tomu i opatreniam bola akcia úspešná a počas troch mesiacov prišlo 497 darcov, čo bolo dokonca o 28 viac ako v roku 2019.

Na hematologicko-transfúznom oddelení sú tak aj teraz prichystaní na ďalších darcov, veria, že šľachetná aktivita osloví aj prvodarcov, vlaňajšia letná kvapka prilákala 28 dobrovoľníkov, ktorí si na odberové lôžko ľahli prvýkrát.

Nemocnica transfúzne jednotky prioritne podáva „svojim“ pacientom, ale pomáha aj iným zariadeniam, kde sa rovnako liečia aj pacienti z nášho okresu.


Odbery sa konajú za osobitných podmienok, ktoré si darcovia nájdu na stránke Ľubovnianskej nemocnice.


Foto: archív ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 22(9. jún 2021)



bottom of page