top of page
  • Mário Veverka

10 rokov od najväčšieho úspechu MFK

Updated: Jul 7, 2020


DSC_1135

Futbalisti Starej Ľubovne pôsobia v súťažnej hierarchii tesne nad suterénom. Až sa teda veriť nechce, že presne pred desiatimi rokmi bojoval MFK v druhej najvyššej súťaži Slovenska. A  spoločnosť mu robili takí velikáni ako Tatran Prešov či Inter Bratislava.


„Musím povedať, že vtedy bola veľmi dobrá podpora mesta. Okolo primátora Valenta Jaržembovského sa vytvoril tím pracovitých a zanietených funkcionárov, ktorí chceli niečo dokázať. Jasné, že to bolo dané aj silnými sponzormi, lebo futbal je vždy o peniazoch. A kde nie sú, tam upadá…,“ takto začal spomínanie na najväčší úspech staroľubovnianskeho futbalu Milan Sumilas. Ako podotkol, dobré zázemie k nám pritiahlo i množstvo známych tvárí, na čele s Jiřím Kobrom. A kvalitní súperi množstvo divákov. „Na zápasy chodili ľudia prakticky z celého okresu. Každý chcel totiž na vlastné oči vidieť prvoligové manšafty,“ podotkol Staroľubovňan, podľa slov ktorého bolo bežné, že návšteva na tribúnach dosiahla štvorciferné číslo. Absolútnym rekordom bol pritom duel s Interom, keď dianie na trávniku sledovalo 3020 duší. „NAJ udalosťou však bolo pre mňa derby s Prešovom. Lídra tabuľky sme porazili 3:2, čo bola vtedy veľká udalosť. Tím už v tom čase viedol Mikuláš Komanický, ktorý na lavičke vystriedal Jozefa Pižňarského,“ dodal dlhoročný funkcionár MFK.

DSC_1131

Milan Sumilas nad zápisom zo stretnutia s Prešovom, kde ste síce, okrem Rastislava Pavlišina, Staroľubovňana nenašli, počas sezóny však do diania zasiahli i Kupec, Solotruk, Dlugoš, Sivuľka či brankár Bičuš.


Napriek výrazne lepšej jari, keď oproti 11-tim jesenným získali Staroľubovňania 19 bodov, sa I. ligu nepodarilo v meste zachrániť. A prišiel tak pád, ktorý vlastne trval až doteraz. Hlavný vinník bol, podľa M. Sumilasa, jasný – peniaze.  „Futbal sa začal menej financovať. Sponzori sa rozutekali, futbalisti vzali lepšie ponuky…,“ konkretizoval dôvod pamätník slávnej éry, ktorý síce nepredpokladá, že v blízkej budúcnosti zopakuje tím úspech zo sezóny 2007/08. Ako ale dodal, nášmu mestu stačí aj III. liga. „A myslím, že sa to už rysuje.“


Článok bol uverejnený v ĽN č. 24 (19. júna 2018)

bottom of page