top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Zaujal v konkurencii 2 469 fotografií z 27 krajín

Veľký úspech si pripísal na svoje konto fotograf Milan Malast. Na 16. medzinárodnom salóne umeleckej fotografie POKROVA VERNISSAGE na Ukrajine mu odborná porota prisúdila 1. miesto. A to z obrovskej konkurencie, do súťaže bolo zaslaných 2 469 fotografií od 633 autorov z 27 krajín!

Salónu sa Milan Malast, zároveň riaditeľ mestskej spoločnosti Slobyterm, pre ktorého je fotenie veľkou vášňou a koníčkom, zúčastnil prvýkrát. Uspel v kategórii čiernobiela fotografia a získal zlatú medailu FIAP za snímku s názvom Kiss a diplom salónu za fotografiu Render of Time (Omietka času). „Chcel som zachytiť emócie na tvári môjho otca, nefalšovanú radosť z prírastku na hospodárskom dvore, prítulné kozliatka, jednoducho okamih, ktorý má pozitívny náboj a na ktorý, aj vďaka fotke, nezabudnem. Som rád, že fotografia zaujala aj medzinárodnú porotu,“ povedal ocenený M. Malast, rodák zo Sulína.


Ako dodal, otec bol vždy vďačným objektom jeho fotografií. „Bol vždy prirodzený, vnímavý a taký autentický. Zachytával som ho v rôznych etapách života. Jeho tvár bola ako zrkadlo pocitov, na niektorých fotografiách má majestátny výraz, na iných vidieť pokoru pred životom, nádej, údiv, šťastie, ale i bolesť. Patril k ľuďom, ktorí robili život lepším,“ vyznal sa M. Malast, ktorý má na svojom konte viac úspechov. FIAP, medzinárodná federácia umeleckej fotografie so sídlom v Paríži mu udelila v roku 2015 prestížny titul AFIAP (Artiste FIAP) a jeho úspešné fotografie zaradila do depozitu v Musée de l´Elysée vo švajčiarskom Lausanne. Jeho snímky sa tak stali súčasťou svetového kultúrneho dedičstva.


UZNANIA ZO SVETA

Fotografie M. Malasta už zaznamenali úspech v mnohých krajinách (Rakúsko, Francúzsko, Austrália, Srbsko, Slovinsko, Anglicko, Belgicko, Kanada, Vietnam, Ukrajina, Nemecko, Rumunsko, Česko, India, Macedónsko), prezentoval sa na 20-tich samostatných výstavách, u nás i v zahraničí.

Medzi najhodnotnejšie ocenenia patrí aj zlatá medaila FIAP na medzinárodnom salóne STROM Ružomberok za fotografiu Apokalypsa v Tatrách a zlatá medaila FIAP na medzinárodnom fotografickom salóne Window na Ukrajine za cyklus fotografií Death on the road. Na celoštátnej fotosúťaži Ekológia v objektíve 2006 z 1234 fotografií od 218 autorov získal hlavnú cenu Grand Prix. V Chorvátsku (2014) získal cenu mesta Zahreb. Patrí mu aj množstvo čestných uznaní na medzinárodných salónoch FIAP a na výstavách umeleckej fotografie Zväzu slovenských fotografov.

Iba dodáme, že výstava na Ukrajine, kde sa ocitne aj víťazná fotografia Staroľubovňana, bude od 14. októbra v meste Rivne, kde mal cestovať aj M. Malast, všetko však obmedzila súčasná pandemická situácia.


foto: archív M.M.

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 38 (13. október 2021)

bottom of page