top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Nie je veľa hlavných hrdinov, ktorí bojujú s hendikepom

V rámci Stonožkového čítania sa v Ľubovnianskej knižnici uskutočnili stretnutia so spisovateľkou Paulínou Feriancovou. Špeciálne pozvanie dostali tohtoročné víťazky súťaže Kráľ čitateľov.

Stretnutia sa konali 24. a 25 júna. Na jednu z besied boli pozvaní aj tínedžeri z klubu čitateľov. „Je fajn, že sa stretávame raz sa mesiac, vyhovuje mi to,“ povedal člen klubu čitateľov Timo Duračinský, ktorý uvažuje o profesii spisovateľa alebo prekladateľa. Špeciálne pozvanie dostali aktuálne držiteľky titulu Kráľovná čitateľov.


NÁROČNÁ TÉMA NA ÚVOD

Beseda začala ťažšou témou, ktorú prítomní s prehľadom zvládli. „Jedným z dôvodov prečo je dobré čítať knihy, je to, že nás inšpirujú a stotožňujeme sa s hlavnými hrdinami. Nie je však veľa predstaviteľov hlavných postáv, ktorí bojujú s nejakým fyzickým hendikepom. Keď som si to uvedomila, rozhodla som sa, že sa moja ďalšia kniha bude uberať týmto smerom,“ prezradila o málo vyskytujúcej sa téme očakávanej knižnej novinky spisovateľka P. Feriancová.

Diskutujúci postupne prišli k záveru, že aj deti, ktoré žijú s hendikepom, majú rovnaké sny a potreby ako ich rovesníci. „Viem do akej hĺbky môžem zájsť a kedy už radšej prestať. Keď spozorujem mrvenie v publiku, prehodím výhybku a uberám sa míľovými krokmi ďalej,“ prezradila o svojom kumšte plnohodnotne strávených diskusných stretnutí spisovateľka.


NEPUSTIA MOBIL Z RUKY

Žiaci postupne spisovateľku zasypali mnohými otázkami, ktoré sa týkali vzniku a výroby knihy, jej prekladateľských skúseností, ale aj názorov na rôzne literárne žánre. „Často počujem reči o tejto generácii, ako sedia za počítačmi a mobil nepustia z ruky. Vtedy sa len pousmejem, pretože osobne nemám skúsenosť, žeby deti nečítali. Všade kde prídem, stretávam fantastické, sčítané decká,“ dodala P. Feriancová.


Kampaň z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom.


ĽN 65/2021

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 26, 27 (7. júl 2021)

bottom of page