top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Do polikliniky vyvezie pacientov nový výťah

Updated: May 18, 2021

Do polikliniky Ľubovnianskej nemocnice sa dostanete už aj za pomoci výťahu. Jeho prevádzku spustili začiatkom tohto týždňa, pacienti a ich sprievodcovia tak majú pohodlnejší prístup k viacerým odborným ambulanciám.


Výstavba a sprevádzkovanie výťahu je súčasťou obrovskej investície v nemocnici za milióny eur. „Dlhoočakávaný bezbariérový prístup do polikliniky v podobe nového výťahu je v prevádzke už od pondelka 10. mája. Prístup k výťahu je od nového urgentného príjmu,“ oznámila nemocnica na sociálnej sieti.


Pacienti sa dočkali po rokoch

Požiadavky na potrebu výťahu pretrvávali desiatky rokov, dá sa povedať, že od roku 1958, kedy bola prevádzka polikliniky odovzdaná. Na horné poschodia sa mali problém dostať najmä starí a nevládni pacienti. Tým museli pomáhať najmä ich blízki. „Idem práve za ortopédom, nevedela som, že výťah už spustili. Zatiaľ vládzem vyjsť hore pešo, ale určite to je dobrá správa pre ľudí, ktorí s tým mali problémy,“ povedala nám jedna z pacientiek.

K modernému výťahu sa dostanete popri vrátnici a smerujete vľavo k novému urgentnému príjmu. Dnu nevstupujte, ale vyhľadajte samostatné dvere naľavo. Cez nich sa dostanete do chodbičky, z ktorej nastúpite rovno do výťahu. Ten vás vyvezie na obidve poschodia polikliniky. Práve tam sa nachádzajú viaceré špecializované ambulancie ako onkológia, ale aj krčné, gastroenterológia, diabetológia či kardiológia. Výťah tak uľahčí pohyb ďalším tisíckam pacientov.

Výstavbe výťahu predchádzali komplikácie, keď bol problém nájsť staviteľa. Aj preto nemocnica spojila zákazku s rekonštrukciou onkologického oddelenia na hornom poschodí nemocnice.


článok pokračuje pod reklamou


Miliónové investície

Ľubovnianska nemocnica iba nedávno dokončila nový urgentný príjem, operačné sály na gynekológii a pôrodníckom oddelení. Rozšíriť sa tiež podarilo rádiologické a detské oddelenie. Práce v rámci modernizácie si vyžiadali približne 4,5 milióna eur, išlo prevažne o prostriedky z európskych zdrojov s vlastným, päťpercentným financovaním. Ďalších 1,5 milióna nemocnica investovala z vlastného, a to do vybavenia nových priestorov. Práce v nemocnici zvládali aj v čase pandémie a súvisiacich opatrení.







Foto: autor, vizualizácia

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 18 (12. máj 2021)

bottom of page