top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Zimný štadión – už stojí masívna oceľová konštrukcia

Updated: Jul 1, 2020


Zimny stadion 3

Dokončenie stavby zimného štadióna v Starej Ľubovni sa neúprosne blíži. Na mieste už zmontovali základy tribúny a pribudla aj obrovská železná konštrukcia. Investor a dodávatelia stavby, ktorí hovoria o veľkom diele, zatiaľ nezaznamenali žiadne vážnejšie problémy. Všetko nasvedčuje tomu, že termín otvorenia ľadovej plochy bude do konca októbra dodržaný.


Základy stavby pre investora má na starosti rakúska firma. Tá montuje oceľové haly v Rakúsku, Nemecku a niekoľko rokov už aj na Slovensku. Podľa jej konateľa, štadión v Starej Ľubovni bude výnimočný. „Po predchádzajúcej stavbe tu ostali oporné múry a iné základy, museli sme sa preto napasovať na aktuálny stav a všetko zabezpečiť vlastnými meraniami. Použili sme dostatočne masívne rámy, kvalitné skrutky, pásky, tesnenia, nity. Výnimočné bude, že táto hala bude mať hľadisko. V tomto segmente pôjde podľa mňa o najkrajší štadión na Slovensku,“ povedal Martin Priputnik, konateľ firmy Pem. Staroľubovňania si dobré pamätajú, ako v roku 2013, pod náporom snehu, spadla konštrukcia vtedajšej dostavby štadióna, aj s oplechovaním. Našťastie, vtedy sa nikomu nič nestalo. „Stavba oceľovej konštrukcie je navrhnutá tak, aby zvládla aj snehové zaťaženie, ktoré je v Starej Ľubovni vyššie, ako štandardne inde na Slovensku. Môžem všetkých Staroľubovňanov ubezpečiť, že hala určite nespadne,“ zaviazal sa konateľ zahraničnej firmy. Na stavbe v súčasnosti pracuje v priemere 20 robotníkov denne. Za ten čas doviezli a spotrebovali necelých sto ton železa. Konštrukcia siaha do výšky asi siedmich metrov. Výnimočné bude pokrytie strechy špeciálnymi pur panelmi o hrúbke 12 centimetrov, celá plocha bude odvodnená. Steny budú opláštené plechom a 18 centimetrov hrubou izoláciou z minerálnej vlny. Neveľká tribúna bude mať sto miest. „Na tejto stavbe som bol aj pred 30 rokmi, žiaľ, vtedy, ani neskôr sa to nepodarilo. Verím, že nič podobné sa už nezopakuje a halu sa podarí úspešne dokončiť. Je tu perfektná organizácia i kvalita práce,“ tešil sa Staroľubovňan Jaroslav Kolodzej, ktorý vykonáva stavebný dozor.


Text a foto: Peter Rindoš


———————————————————————


Pokračovanie článku nájdete v Ľubovnianskych novinách č. 29, ktoré sú v predaji do 19. augusta.

Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov.   Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN.

bottom of page