top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Vo Vyšných Ružbachoch začali liečiť postcovidový syndróm

Updated: Apr 23, 2021

Niektorí pacienti aj po prekonaní ochorenia Covid-19 majú zdravotné problémy. Trpia neustálou dýchavičnosťou, bolesťami kĺbov, kašľom a únavou ešte minimálne pol roka. Postkovidová kúpeľná liečba pomáha lepšiemu návratu do bežného života.

Koncom marca schválil parlament uhradenie liečby zdravotnou poisťovňou v kúpeľoch pre pacientov, ktorí prekonali ťažký priebeh ochorenia Covid-19. Poskytovať ju začali aj v Kúpeľoch Vyšné Ružbachy (KVR). „Nárok na úhradu majú mať pacienti, ktorí ležali na JIS či na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny a po prekonaní infekcie u nich pretrvávajú respiračné, nervovo-svalové, pohybové ťažkosti, ako aj choroby obehového ústrojenstva či duševné choroby,“ zverejnilo ministerstvo zdravotníctva.


Rehabilitačnú starostlivosť môže odporučiť všeobecný lekár, pneumológ alebo internista. „Takáto kúpeľná liečba môže byť schválená aj v našich kúpeľoch. Je určená pre klientov, ktorí spĺňajú kritériá pre indikáciu V/2 Zdĺhavá obštrukčná pľúcna choroba alebo V/8 Pľúcne fibrózy,“ spresnila Martina Konrádyová, vedúca zdravotnej starostlivosti KVR.


BENEFITY KÚPEĽOV

Na liečbu takýchto pacientov sa v kúpeľoch pripravovali dlhodobo. „Práve vhodná liečivá klíma, technické zabezpečenie, liečebné procedúry ako napr. oxygenoterapia, vodoliečba, teploliečba, pohybová aktivita, psychoterapia, mechanoterapia a pripravený personál sú základné predpoklady úspešnej kúpeľnej liečby. Blahodarné účinky minerálnej liečivej vody využívame z termálneho prameňa Izabela a Pri pošte Jozef,“ zhrnula M. Konrádyová.


foto: KVR


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 14 (14. apríl 2021)

bottom of page