top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Z regiónu: Nová etnografická publikácia

Updated: Jul 2, 2020

Vyšla nová etnografická publikácia s názvom Pastieri a gazdovstvo – rusínske obyčaje zo Spiša. Autorom je Mikuláš Koneval z Kamienky, ktorý je zberateľom a zapisovateľom zvykov a tradícií.


Na knihe pracoval tri roky, ale myšlienku a koncepciu nosil v hlave už desať rokov. „Staršia generácia sa postupne vytráca a s nimi odchádza všetko to, čo v živote prežili. Som z poslednej generácie, ktorá zažila gazdovanie ešte pred kolektivizáciou. Chcel som preto svoje spomienky zaznamenať,“ ozrejmil M. Koneval (na fotografii).

51056144_2552556878093597_5588940001963409408_o

V knihe je popísané, ako ľudia niekedy gazdovali, aké nástroje používali, ako sa bačovalo a stavali sa košiare. Autor obraz minulosti dopĺňa aj ilustráciami, podľa ktorých by si niekto mohol napr. postaviť košiar. Tiež zaznamenáva postupy hier, ktoré sa deti hrali pri pasení kráv. Pri hraní často zbierali liečivé rastliny, pri ktorých autor uvádza jej využitie na konkrétny bôľ.„Pre starších je cenná tým, že si na tie časy pospomínajú. V knihe sú zaznamenané pomenovania celého chotára, ešte pred založením družstva v Kamienke. To môže byť veľmi hodnotné pre mladších čitateľov, pretože nemusia vedieť, ako sa volal chotár napr. nad obcou alebo pri hraničnej oblasti Ružbách, Stráňan, Lackovej a pod.,“uviedla zodpovedná redaktorka knihy Anna Kuzmiaková.

„Kniha bola financovaná hlavne z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Prispela aj obec, Rusínska obroda na Slovensku a sponzori. Vytlačilo sa 320 výtlačkov, ale plánovaná je ešte dotlač z obecných financií,“pridal Martin Karaš, predseda Rusínskej obrody SR fakty ku knihe, ktorá má 350 strán a je napísaná v rusínskom kodifikovanom jazyku.

51438016_2552560938093191_8431854678538452992_o

„Určité slová sa nedajú napísať po slovensky kvôli písmenám, ktoré slovenčina nemá. Zmenila by sa výslovnosť slova a stratila by sa jeho autenticita,“vysvetlil M. Koneval, podľa ktorého bolo najťažšie napísať všetko tak, aby si čitateľ vedel predstaviť minulosť.„Chcel som opísať chuť miazgy z vrbiny, ktorú som oblízal, keď starší pastieri robili píšťalky. Vedel som, že je trpká, ale ako to opísať, aby čitateľ presne vedel ako chutila, bolo veľmi ťažké,“podelil sa o dojmy pri písaní M. Koneval.


foto (Obecný úrad Kamienka)


Článok bol publikovaný v ĽN č. 7 (19. februára 2019)


bottom of page