top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Volejbal je jeho srdcovka, teší sa na prácu profi trenéra

Updated: Jun 29, 2020


DSC_0002

Po skončení úspešnej hráčskej kariéry, keď hrával vo viacerých extraligových mužstvách, sa začal venovať trénerstvu. Začal s kadetmi, neskôr k nim pribudli aj starší žiaci a juniori. Pod jeho vedením začali mládežníci zbierať medaily na kvalitných medzinárodných turnajoch a majstrovstvách Slovenska, v uplynulom roku to už boli dve strieborné medaily, ktoré získali starší žiaci a kadeti. Od 1. júla je profesionálnym trénerom mládežníckych družstiev VKM Stará Ľubovňa a asistentom Rastislava Filípeka, trénera mládežníckej reprezentácie Slovenska. Marek Kseňák – najlepší tréner roka 2018.


Začiatky úspešného trénera


Prvé volejbalové kroky robil Marek v ZŠ na Komenského ul. vo volejbalových krúžkoch pod vedením učiteľov Joštiaka, Alexika a Solárovej a volejbal mu učaroval. Často chodieval na zápasy mužov a sníval o tom, že raz vybehne na palubovku a zahrá si poriadny volejbal. Jeho sen sa začal napĺňať, keď nastúpil na štúdium do prvého ročníka gymnázia. „Volejbal ma veľmi bavil, a tak som sa raz vybral na tréning starších žiakov, ktorých trénoval Mikuláš Hreško. Spýtal som sa ho, či môžem s nimi trénovať, súhlasil, a tak sa začala moja volejbalová kariéra. Za mesiac som sa dostal do základnej zostavy, hral som celú sezónu a napokon sme obsadili 3. miesto na majstrovstvách Slovenska, čo bol veľký úspech, lebo vtedy bola veľmi silná konkurencia,“ spomínal na volejbalové začiatky Marek.


Jeho kariéra pokračovala až do seniorskej kategórie pod vedením trénerov Jána Alexika a Pavla Vitkovského a zahral si aj extraligu. Šikovného nahrávača si všimli aj v extraligovom Prešove a pozvali ho na skúšku. Marek sa osvedčil a jeho športová cesta smerovala do metropoly Šariša. Tam začal úspešný športovec študovať na Prešovskej univerzite. Zladiť však náročnú kariéru extraligového hráča a vysokoškolské štúdium bolo veľmi ťažké, a tak Marek zanechal štúdium a prednosť dostal volejbal.


Práca s mladými Vedenie staroľubovnianskeho klubu sa opäť pokúšalo o návrat do najvyššej súťaže a dávalo dohromady mužstvo. „Oslovil ma Jožo Bulko, že majú ambíciu postúpiť do extraligy a chceli, aby som sa vrátil. Keďže v Prešove sme boli traja nahrávači, uvoľnili ma do Starej Ľubovne, kde som hral štyri roky, z toho dva extraligu a celkom dobre,“ ozrejmil svoj návrat do Ľubovne Marek.


Ďalšia športová kariéra úspešného športovca pokračovala vo Svidníku, ktorý si chcel vybojovať účasť v najvyššej súťaži. Svidníčanom sa podarilo postúpiť do extraligy a Marek tam odohral štyri sezóny, z toho tri ako kapitán mužstva.


Po Svidníckej anabáze sa Marek opäť vrátil domov, kde pomohol Ľubovňanom v extralige a zároveň sa začal venovať trénovaniu. Začínal pri dievčatách, potom prešiel k chlapcom, kde sa chytil a začalo ho to baviť. Medzitým bol ešte pol roka na hosťovaní v Košiciach, ktorým pomohol k postupu do extraligy. „Skončil som s volejbalom pomerne skoro, ale trénerstvo ma napĺňalo a chcel som sa mu naplno venovať. Ponuku mi dal Paľo Gurega, s ním sa mi spolupracuje veľmi dobre, mládeži dáva všetko,“ poznamenal začínajúci tréner. Nemal to však jednoduché, trénoval popri práci, často išiel z práce rovno na tréning. Mal však tolerantných kolegov, ktorí mu vychádzali v ústrety. Kvalitná práca s mládežou sa čoskoro začala prejavovať, chlapci začali nosiť medaily z majstrovstiev Slovenska. V uplynulom roku sa stali vicemajstrami starší žiaci aj kadeti pod vedením mladého trénera.


Veľká životná šanca


V tomto roku Ľubovňania obhájili Centrum talentovanej mládeže (CTM) na ďalšie štyri roky. Slovenská volejbalová federácia (SVF) rozhodla, že CTM musí mať profesionálneho trénera. Klub ocenil Marekovú prácu pri budovaní mládežníckych družstiev a navrhol ho na toto miesto.  „Bol som na výberovom konaní na SVF, kde som prešiel. Dal som výpoveď v práci na chirurgii, ťažko sa mi odchádzalo, bol tam výborný kolektív, som im vďačný za to, že mi vychádzali v ústrety. Vďaka nim som stíhal venovať sa popri práci aj trénovaniu,“ vyznal sa Marek. Od 1. júla je tak zamestnancom SVF, bude garantom CTM a trénovať bude kadetov a juniorov. „Na prácu profi trénera sa veľmi teším, je to pre mňa nová výzva,“ dodal tréner roka 2018.


Popri trénerskej práci v klube pribudne „Maxovi“ aj ďalšia povinnosť. Rastislav Filípek, tréner reprezentácie SR chlapcov U17 (roč. nar. 2005 a mladší) si všimol výsledky jeho práce a vybral si ho za svojho asistenta. „Prišiel za mnou na majstrovstvách vo Svidníku. Povedal mi, že veľa o mne počul a všimol si aj úspešné vystúpenia mojich zverencov a ponúkol mi asistenciu. Bol som tým nadšený a súhlasil som. Jeho návrh potvrdil aj SVF a už sa teším na spoluprácu s Rastislavom. Ešte v tomto roku budeme mať dva kempy, jeden v Trenčíne a jeden asi v Starej Ľubovni. Od budúceho roka sa budeme pripravovať na kvalifikáciu na M- Európy, ktorá bude v decembri. Viem, že sa veľa naučím, získam skúsenosti, kontakty, idem tam hlavne za tým,“ vyznal sa „Maxo“.


A aby sa mládežnícky tréner „nenudil“, v novej sezóne povedie aj A-tím v 1. volejbalovej lige. Vedenie klubu rozhodlo, že až 80 percent mužstva budú tvoriť juniori a kadeti a doplnia ho hráči so skúsenosťami z extraligy, ktorí momentálne študujú mimo Starej Ľubovne.


Text: Ján Petrus, foto: (archív ĽN)  


bottom of page