top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Vo veku 99 rokov zomrela švagriná Jána a Izabely Zamoyských

Updated: Jul 14, 2020


Dvadsiateho ôsmeho marca zomrela Alicia de Bourbon-Parmská. Táto distingvovaná dáma bola vo veku 99 rokov nielen najstaršou španielskou infantkou, ale aj najstarším členom španielskej koruny a najstarším členom európskych kráľovských rodín.

01

Alicia de Bourbon-Parmská sa narodila vo Viedni 13. novembra 1917 ešte za čias Rakúsko -Uhorska. Bola dcérou rakúskej arcivojvodkyne Márie-Anny a zároveň vnučkou posledného parmského kráľa Roberta I. Parmská princezná spoznala Dona Alfonza, brata Isabely de Bourbon-Zamoyskej ako 19-ročná. O 16 rokov starší Don Alfonz prišiel do Viedne na „obhliadky“ k najstaršej Alicinej sestre Alžbete. Pravdepodobne ale láskou zahorel k mladučkej Alicii, a tak sa 16. apríla 1936 snúbenci zobrali v nevestinej rodnej Viedni za prítomnosti všetkých európskych rodín a, samozrejme, aj Jána a Isabely Zamoyských. Šťastnému páru sa narodili v exile (po sebe) tri zdravé deti – Tereza, Carlos a Inès. Po skončení španielskej občianskej vojny sa mladá rodina z exilu definitívne vrátila do Španielska.


Povestné poľovačky Alicia a Don Alfonzo boli vášnivými poľovníkmi. Obidvaja boli k tomuto koníčku vedení od ranného veku. Už ako 5-ročná sprevádzala Alicia svojho otca na poľovačkách v rakúskych lesoch a svojím prvým uloveným jeleňom sa mohla pochváliť už v 12-tich rokoch. Aj Don Alfonzo sprevádzal svojho strýka a menovca kráľa Alfonza XIII. skoro na všetkých významných poľovačkách, ktoré boli riadne zdokumentované. Sama pani Carmen (potomok rodu Zamoyských žijúci vo Francúzsku, pozn. red.) má viacero fotoalbumov z takýchto poľovačiek, v ktorých sú odfotení urodzení účastníci poľovačky a v ktorých je zdokumentovaný počet ulovených trofejí. Väčšinou išlo o niekoľko stoviek, niekedy aj tisícok ulovených kusov. Na takýchto poľovačkách vyhral otec pani Carmen viacero pohárov, ktoré sa podobou a významom približujú k dnešným pohárom Formuly 1.

02

Svadobná fotografia Alicie de Bourbon-Parmskej a Alfonza de Bourbon-Siciles. Na fotografii môžeme rozpoznať úplne vľavo ženíchovho otca Dona Carlosa de Bourbon-Siciles, v strede fotografie za nevestou španielskeho kráľa Alfonza XIII. a úplne vpravo je Lujza Orleanská, nevlastná mama Alfonza de Bourbon-Siciles a Isabely Zamoyskej.


Manželia sa aj vďaka ich koníčku rozhodli po návrate do Španielska investovať do kúpy nádhernej haciendy s rozlohou 2 tisíc hektárov. Alicia sa začala venovať chovu psieho plemena nemeckého drôtosrstého stavača, vďaka ktorému si vyslúžila od kráľa Juana Carlosa najvyššiu hodnosť chovateľského cechu. Manželia sa venovali, okrem iného, aj chovu koní. Tie milovali nadovšetko. I napriek vysokému veku jazdila Alicia de Bourbon-Parmská na koni skoro do 90 rokov. Letá väčšinou trávil manželský pár s deťmi na zdedenej usadlosti v Rakúsku. Tam sa naplno venovali svojmu koníčku – poľovačke. Alicia sa nebála loviť ani na najväčšiu zver. Poľovačky na medveďa, rysy a vlky boli chýrne. Akoby aj nie! Bola jedna z malého množstva dám, ktorým sa takúto zver podarilo uloviť.

03

Oficiálna fotografia Alicie a Alfonza de Bourbon  z roku okolo 1960.


Život dvoch švagrín Alicia de Boubon-Parmská sa na rozdiel od Isabely de Bourbon Zamoyskej aktívne podieľala na oficiálnych podujatiach španielskej koruny. Pre porovnanie stojí poukázať na život dvoch švagrín. Prvá – Isabela odišla ako mladá bohatá španielska infantka do Starej Ľubovne. Prežila tu 15 krásnych rokov, ale aj krušných chvíľ. Kvôli konfiškácii celého ľubovnianskeho a ružbašského majetku prišla Isabela skoro o všetko, o manžela, ktorý nezvládol namáhavú situáciu a o majetok. Po presťahovaní sa do Španielska jej otec pomohol s kúpou malej farmy, kde sa utiahla so štyrmi malými deťmi. Tu prežila veľmi skromný život, ktorý aj skromne ukončila. Druhá – Alicia pochádzala z bohatej rodiny a taktiež prišla skoro o manžela. (Don Alfonzo zomrel v roku 1964). Napriek včasnému vdovstvu sa neutiahla, prevzala opraty rodinnej haciendy, ktorú vynikajúco spravovala do vysokého veku. Venovala sa svojim „oficiálnym kráľovským povinnostiam“ a aktívne udržiavala kráľovské rodinné vzťahy. Svedčí o tom aj fakt, že jej syn Carlos bol až do jeho smrti najbližší dôverník španielskeho kráľa Juana Carlosa.


Spočinula v rodnej zemi Španielskej infantke Alicii de Bourbon-Parmskej bol vystrojený oficiálny kráľovský pohreb, na ktorom sa zúčastnili kráľ Filip IV. s kráľovnou Letiziou, emeritný kráľ Juan Carlos s manželkou Sofiou, celý španielsky kráľovský zbor, ako aj reprezentanti všetkých európskych kráľovských rodín. Alicia mala byť pochovaná po manželovom boku, tak ako to v španielskej kráľovskej rodine býva, v kráľovskom panteóne San Lorenzo de El Escorial. Jej srdce ju ale ťahalo do domoviny, kde podľa jej poslednej vôle bola pochovaná po boku svojich rodičov. Takto odišiel na večný odpočinok posledný očitý svedok čias, kedy naprieč skoro celej Európy vládli významné kráľovské rody a odišiel aj človek, ktorý dôverne poznal neľahký život Jána a Isabely Zamoyských, posledných majiteľov hradu Ľubovňa.

04

Na pohrebe Alicie de Bourbon-Parmeskej. V popredí je emeritný španielsky kráľ Juan Carlos s manželkou Sofiou.

05

Pohreb Alicie de Bourbon-Parmskej. Španielsky kráľ Filip IV. a kráľovná Letizia prajú úprimnú sústrasť najstaršej Aliciinej dcére Tereze.


Katarína Chapuis-Šutorová


bottom of page