top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Vidiek, Adamec, Kristína, Komajota, Chiki Liki Tu... Zverejnili program Ľubovnianskeho jarmoku

Updated: Aug 30, 2023

Známy je už program Ľubovnianskeho jarmoku, ktorý bude trvať od 21. do 24. septembra.


Šnúru novodobej tradície jarmokov, ktoré v Starej Ľubovni znovuobnovili v roku 1992, prerušilo iba obdobie pandémie, a tak tento raz prichádza jubileum - 30. ročník Ľubovnianskeho jarmoku s leitmotívom Všetci sme tu doma. Podobne ako minulý rok aj tentoraz sa bude kultúrny program realizovať na dvoch pódiách. Hlavná tribúna bude situovaná pred okresným úradom, malé pódium na Námestí sv. Mikuláša.


Začína sa už vo štvrtok

„Kultúrna komisia už niekoľko mesiacov usilovne pracuje na príprave kultúrneho programu, cieľom je vytvoriť dôstojný priestor na stretávanie sa ľudí pri príležitosti výnimočnej udalosti celého regiónu Stará Ľubovňa a pripraviť pre návštevníkov počas štyroch dní pestrý a zaujímavý program, aby sa zabavili i poučili všetky generácie,“ nechala sa počuť Eva Kollárová z odd. kultúry pri MsÚ.

Najmasovejšie podujatie v Starej Ľubovni, ktoré láka do mesta tisícky návštevníkov z mesta, regiónu, blízkeho i ďalekého okolia, začne už vo štvrtok, a to tradičným Banánovým behom pre žiakov ľubovnianskych škôl, popoludní v rámci živej pozvánky vystúpia žiaci ZUŠ Jána Melkoviča a večer nebudú chýbať tradičné Ľubovnianske strašidlá.


Piatok venovaný svadbe

V piatok popoludní je pripravený sprievod mestom. O 16.00 h sa uskutoční slávnostné otvorenie. „Historická scénka, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou otvorenia jarmoku, sa bude venovať storočnici ružbašskej kráľovskej svadby. Scenárista a režisér Peter Karpinský jej dal názov Svadba ako z rozprávky. Práve v septembri uplynie 100 rokov od kráľovskej svadby princa Reniera de Bourbon-Siciles a grófky Karolíny Zamoyskej, ktorá sa konala v roku 1923 v goralskej obci Vyšné Ružbachy,“ spresnila k programu E. Kollárová, ktorý bude ďalej pokračovať vystúpeniami kapiel Komajota a Vidiek, speváčky Kristíny. Piatok uzavrie jarmočná diskotéka s DJ JOY.


V sobotu príde aj Lukáš Adamec

V sobotu odštartuje popoludní program, ktorý pripravuje Ľubovnianske osvetové stredisko pod názvom Na figliarsku nôtu. Vystúpia v ňom domáce folklórne súbory i zaujímaví hostia. Podvečer bude jarmočníkov baviť Gorals Band, Chiki Liki Tu-a, Batida a všetko vyvrcholí vystúpením Lukáša Adamca. „V piatok a v sobotu bude paralelne prebiehať aj program na malej tribúne na Námestí sv. Mikuláša. V programe budú účinkovať najmä zoskupenia zo Starej Ľubovne, deti MŠ, ZŠ, ZUŠ, seniori... Pripravený je aj program pre rodiny s deťmi – rozprávky, súťaže, rôzne atrakcie, ale aj beseda s organizátormi a realizátormi 1. Ľubovnianskom jarmoku, výstava k 30. výročiu jarmoku,“ dodala Eva Kollárová. Zároveň doplnila, že v nedeľu sa tradične budú v skanzene pod hradom Ľubovňa konať Hubertovské slávnosti.


Tombola i ulička remesiel

Každoročne sa rozširuje aj Ulička remesiel, kde si návštevníci majú možnosť pozrieť ukážky tradičných remesiel z regiónu, Slovenska, Česka či Poľska. Opäť bude na Námestí sv. Mikuláša, kde sa konali historické jarmoky, aj prvé ročníky novodobého jarmoku. „Ústredným motívom 30. ročníka Ľubovnianskeho jarmoku bude symbolické „krájanie jablka“. Staroľubovniansky región je domovom mnohých kultúr a národností, ktoré tu žijú v zhode a porozumení. Ľubovniansky jarmok všetky spája, preto podtitul Všetci sme tu doma. Priestor dostanú regionálne ľudové súbory tak, aby mali v programe zastúpenie všetky národnosti,“ uzavrela Eva Kollárová a nezabudla podotknúť, že Ľubovňania i návštevníci jarmoku sa môžu tešiť aj na tombolu.

Alena Dudláková, foto: archív ĽMS

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 29, 16. augusta 2023)


bottom of page