top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Zimu by nevydržala. Strechu na krčme pre turistov vymenili

Strechu stredovekej krčmy v mestskej expozícii Stredovekého vojenského tábora v Starej Ľubovni vynovili. Investícia zhltla 30-tisíc eur.

Nová krytina v podhradí by mala mať životnosť aspoň tri desaťročia.


ZIMU BY NEVYDRŽALA

Projekt, ktorý ráta s komplexnou rekonštrukciou tábora, už majú radní na stole. Práce začali v druhej polovici októbra. Ako prvú opravili strechu kapitánskej krčmy. „Urobili sme verejné obstarávanie a všetky práce, ktoré boli dohodnuté v zmluve, sa postupne vykonali. Začali sme zhadzovaním starého šindľa a dávali sa nové prvky, chlapi namontovali okapy...,“ povedal riaditeľ spoločnosti Marmon s.r.o. Pavol Kosturko, podľa ktorého bola strecha v havarijnom stave. „Pretekala hlavne voda okolo komína a okna. Báli sme sa, že zimu strecha neprežije.“


OCHRANNÝ NÁTER PREDĹŽI ŽIVOTNOSŤ

Nová strecha je opäť drevená aj preto, aby sa zachoval ráz stredovekej stavby. „Je v pamiatkovej lokalite a nechceli sme zachádzať do iných materiálov, ako je drevo,“ spresnil P. Kosturko.

Na stavbe počas troch týždňov pracovalo asi päť chlapov, komplikovalo to len počasie. „Tento nový šindeľ bol naimpregnovaný olejovou lazúrou na drevo, prípravkom karbolineum. Ide o ochrannú náterovú hmotu na drevo, ktorou aj následne po montáži bola strecha opäť prestriekaná,“ priblížil Ján Štibrich, konateľ spoločnosti, ktorá vyrába drevené šindle. Nová strecha by mala vydržať desiatky rokov. Potrebné je však náter robiť v pravidelných intervaloch. „Predtým tu bola jednoduchšia prekládka, šindeľ bol rezaný, teraz je dvojitý a štiepaný, malo by to vydržať viac,“ dodal J. Štibrich.


ĎALŠIE SEZÓNNE PRÁCE

Stredoveky vojenský tábor, ktorý verejnosti sprístupnili v roku 2006, chcú po rokoch zatraktívniť. Po rekonštrukcii strechy sú na rade voliéry pre vtáctvo a v pláne je aj oprava plotu v časti pre zvieratá. Stihnúť to chcú ešte pred sezónou, aby v lete privítali návštevníkov v čiastočne vynovenom šate. Tieto plánované práce by nemali ovplyvniť funkčnosť a prevádzkyschopnosť tábora. „Jediné, čo by do budúcnosti mohlo ovplyvniť sezónu, je výstavba ubytovacích kapacít, s ktorými ráta projekt rekonštrukcie tábora,“ povedal P. Kocurko, podľa ktorého to však skôr ako o dva roky nebude, keďže momentálne sú v štádiu vybavovania stavebných povolení na výstavbu ubytovacieho zariadenia.

Alena Dudláková, foto: ĽMS

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 42, 15. novembra 2023)


bottom of page