top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Peter Rindoš

VIDEO Zaočkovanosť na Továrenskej a v Podsadku riešili výjazdovým tímom

Záujem o očkovanie proti covid-19 v rómskych častiach Starej Ľubovne je stále nízky. Aj preto pristúpila samospráva k povolaniu výjazdových tímov priamo k obyvateľom Továrenskej ulice a Podsadku. Jednorazovú vakcínu prijalo iba zopár z nich, ostatní vraj majú obavy. Do aktivity sa zapojila aj obec Jakubany, kde počas pondelka zomrel na covid-19 jeden človek.

Očkovanie v Starej Ľubovni prebiehalo v priestoroch komunitných centier. Sociálni pracovníci i členovia miestnych hliadok predtým oslovili všetkých obyvateľov osád. „Z Továrenskej sa nám prihlásilo 15 záujemcov, v Podsadku 32. Zaočkovať sa však môžu dať aj ďalší,“ hlásili nám ešte pred spustením očkovania sociálni pracovníci.


POTVRDENIE POTREBUJÚ DO PRÁCE

Ľudia v osadách patria podľa odborníkov k rizikovým skupinám, aj vzhľadom k sociálnym možnostiam. Zaočkovanosť proti covid-19 je v nich ale nízka. Viacerí z obyvateľov majú obavy. Zrejme aj preto ich počas utorka k vakcíne mnoho nepristúpilo. Výjazdové očkovacie tímy tak na viacerých museli čakať. „Je pravdou, že niektorí majú obavy, že zomrú a dosť tomu veria, čo sa raz aj tak stane. Osobne som sa však rozhodol očkovať, aby som sa nenakazil a ochránil deti v okolí. Je to veľmi dobré, že s očkovaním prišli až k nám,“ povedal Milan, starší muž z Podsadku, ku ktorému sa pridali aj dvaja mladíci. „Všade, do práce či za hranice potrebujeme očkovací preukaz. Preto sme tu,“ poznamenali obyvatelia časti Podsadku, v ktorej žije približne 1 200 Rómov. „Plánujem ísť do práce na zber jabĺk a potrebujem k tomu očkovanie,“ uviedla obyvateľka Veronika z Továrenskej.


PRIDALI SA AJ JAKUBANY

Viaceré ukazovatele naznačujú, že okres Stará Ľubovňa už v budúcom týždni nemusí byť z epidemiologického hľadiska v takzvanej zelenej farbe. Ráta sa tu aj podiel zaočkovanosti. „Vieme, že v rómskych osídleniach patria obyvatelia k rizikovým skupinám. Aj preto sme sa rozhodli nadviazať spoluprácu s Prešovským samosprávnym krajom o zriadení výjazdových očkovacích tímov,“ poznamenal primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.


Podľa primátora, mesto, ako takzvaná sociálna úradovňa oslovilo s očkovaním aj okolité obce. Výjazdové tímy totiž prichádzajú na jednotlivé miesta tam, kde je predpoklad okolo stovky záujemcov. „Ten prejavili Jakubany. Ak bude záujem aj naďalej, budeme v tom pokračovať. Očkovanie je dobrovoľné. Treba si hlavne uvedomiť, že čím je miera zaočkovanosti vyššia, tým viac sa utlmuje možné šírenie infekcie.“

V osade v Jakubanoch prejavilo záujem o očkovanie približne 60 ľudí. Jeho priebeh sa konal až po našej uzávierke. Otázne bolo, ako sa prejaví skutočnosť, že iba deň predtým podľahol infekcii jeden z miestnych obyvateľov.

foto: autor

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 33 (8. september 2021)


bottom of page