top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Zakúpili moderný mamograf za 200-tisíc eur. Presnejšie odhalí ložiská

Updated: Sep 11, 2023

Rakovina prsníkov je veľkým strašiakom žien. Patrí medzi najčastejšie ženské onkologické ochorenie. Na Slovensku je diagnostikovaných ročne okolo 300 prípadov už v pokročilom štádiu a toto číslo stúpa. Platí to aj pre okres Stará Ľubovňa, ročne tu diagnostikujú 20 nových prípadov. V tunajšej nemocnici aj preto zakúpili moderný prístroj za 200-tisíc eur.


Lekári apelujú na prevenciu, ktorú veľa žien stále podceňuje. Jedinou možnosťou ako včas odhaliť karcinóm, je mamografické vyšetrenie. V Ľubovnianskej nemocnici zaviedli nový mamograf do prevádzky prednedávnom. Má viaceré softvérové vymoženosti, vďaka čomu môžu lekári presnejšie odhaliť aj minimálne ložiská.


Nové diagnostické možnosti

„Samozrejme, čím je novší prístroj, tak je to lepšie aj pre obsluhujúci personál a lekárov. Máme tu aj novú popisovaciu konzolu s novým softvérovým zariadením, plus je tam možnosť v budúcnosti použiť umelú inteligenciu na vyhľadávanie rôznych drobných lézií,“ pripomenul primár Štefan Harčarufka. Tiež to, že hlavne pre ženy s novým prístrojom prichádzajú nové možnosti kvalitnejšej diagnostiky. Stále totiž stúpajú čísla nových prípadov. „Je to v priemere 20 nových prípadov karcinómu ročne, mali sme už aj roky, keď ich bolo aj 25. A v poslednom období máme veľa prípadov, keď sa rakovina vyskytne v oboch prsníkoch u ženy,“ vybral z neradostnej štatistiky primár. Ako dodal, toto ochorenie nepozná vek, mali už aj prípad zhubného ochorenia u 20-ročnej ženy, samozrejme, s vekom riziko stúpa.


Prevenciu ženy podceňujú

Staroľubovnianska nemocnica je jednou z troch v kraji, kde sa už tretí rok vykonávajú aj skríningové mamografické vyšetrenia. Na tie chodia ženy vo veku od 50 do 69 rokov, ktoré nemajú žiadne klinické príznaky a dostanú pozvánku od poisťovní. „V našom okrese je to lepšie, čo sa týka návštevnosti, ako v republike. Chodí ich takto okolo 44 percent,“ povedal Š. Harčarufka. Okrem žien, ktoré chodia na mamografické vyšetrenie v rámci skríningu, by ale mali na preventívne mamografické prehliadky chodiť ženy raz za dva roky od veku 40 rokov až do smrti. Tu už je štatistika horšia, na Slovensku chodí na tieto preventívky len okolo 14 percent žien.


Strach zo žiarenia a bolesti

„Žiaľ, dnes je na internete množstvo hoaxov, a mnohým ženy uveria. Jedna dávka pri mamografickom vyšetrení je pritom asi tak vysoká, akú dostane žena pri lete lietadlom z Európy do Ameriky. V podstate oveľa viac radiačného žiarenia dostane z bežného prostredia,“ vysvetlil primár pracoviska, kde im nový mamografický a ultrazvukový prístroj umožnia zachytiť už minimálny nález, tiež odobrať hneď vzorku. A to je pri rakovine dôležité, čím včasnejšia diagnostika, tým rýchlejšia liečba a lepšia prognóza.

„Veľa žien k nám príde s tým, že počuli, že to bolí a sú následne milo prekvapené. My nestláčame tie prsníky kvôli tomu, aby ich to bolelo, ale aby im čo najmenej žiarenia do tých prsníkov išlo a hlavne, aby to vyšetrenie malo zmysel, aby lekár dobre popísal mamografiu,“ povedala zo skúseností laborantka Jarmila Majerčáková, ktorá sa počas svoje 15-ročnej praxe stretla aj s prípadmi, kedy ženy prišli veľmi neskoro a rakovina už bola v pokročilom štádiu.

„Ak žena príde raz za dva roky na mamografiu, sama je pokojnejšia. Ak príde neskoro, žiaľ, aj tá liečba je náročnejšia,“ dopovie primár. I to, že v rámci skríningového vypisovania dotazníkov vedia cielenými otázkami zistiť aj rodinnú predispozíciu a v takých prípadoch posielajú ženy aj na genetické vyšetrenia, aby sa predišlo možnému riziku ochorenia.

foto: ĽMS

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 32, 6. septembra 2023)


bottom of page