top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Verejné toalety v centre chýbajú, niektorí ľudia sa vynašli

Updated: Apr 13, 2023

Vo väčšine miest návštevníci hľadajú verejné toalety v centre mesta. V Starej Ľubovni sú pod tržnicou, nie všetci však o tom vedia. A tak si viacerí spravili toaletu z verejného miesta, priamo pod schodmi mestského úradu.

Do redakcie nám prišlo viacero podnetov od ľudí, ktorí na toto miesto upozorňujú. Vedenie mesta o tomto chúlostivom probléme vie. „Verejné toalety ľudia majú pod reštauráciou Panoráma, vedľa parkoviska, ktoré má v nájme súkromná spoločnosť. Tá mala v podmienkach nájomnej zmluvy aj to, aby zriadila pre mesto verejné WC. Toto miesto je možno aj z nášho pohľadu trochu nevhodné,“ vyjadril sa k téme prednosta MsÚ Aleš Solár.


Ako fungujú verejné toalety?

Za použitie toalety treba zaplatiť 50 centov. Ako sme sa aj presvedčili, dámske toalety boli k dispozícii. Interiér je čistý a zariadenie funkčné. Vedľajšie pánske toalety boli v čase našej návštevy mimo prevádzky. „Prečo je pre pánov zavreté? To páni môžu potrebu kdekoľvek robiť? Potom ľudia hovoria, že chlapi sú neinteligentní,“ pýtal sa aj dôchodca Ján, ktorý je po operácii močového mechúra, a tak tieto miesta musí navštíviť častejšie ako zdravý človek.


Verejné WC suplujú reštaurácie

Je logické, že toalety ľudia vyhľadávajú hlavne v centre mesta. Ak ich tam nenájdu, navštevujú blízke reštauračné prevádzky. „V každom prípade je potrebné urobiť verejné WC na námestí. Tridsať rokov som ako poslanec žiadal, prosil. Je to ťažké aj v tejto ekonomickej situácii. Niektorí povedia, že zaplatia, ale sa vytratia bez zaplatenia. Aj babky, ktoré idú z kostola, potrebujú často na toaletu, “ nechal sa počuť poslanec a majiteľ reštaurácie na námestí Pavel Jeleň. Podľa neho bolo v minulosti viacero pokusov zriadiť toalety v centre mesta, žiaľ, neúspešne. Ako dodal, absenciou týchto hygienických zariadení trpí aj turizmus, nie je to dobrá vizitka pre návštevníkov historického námestia.


Snahy nateraz stroskotali

V minulosti boli úvahy aj o tom, že by sa verejné toalety zriadili aj v iných lokalitách. Jedným z miest bol park na Námestí generála Štefánika pri pošte. Zvlášť v čase kultúrnych podujatí, kde je aj množstvo detí, sa ukazujú ako veľmi potrebné. „Tento projekt nebol finančne krytý v rámci rozvojového programu mesta, takže to stojí. Boli tam aj technické problémy s realizáciou i napojením sa na kanalizáciu,“ povedal na margo stroskotaných plánov Aleš Solár. Na námestí by podľa neho museli spraviť aj zmenu dopravy v prípade, ak by boli toalety bližšie k centru mesta.

Zatiaľ sa tak vedenie mesta uspokojilo s toaletami pod reštauráciou. „Sľúbiť, že v blízkej budúcnosti budú nové mestské verejné toalety, obyvateľom nevieme,“ doplnil prednosta mestského úradu, ktorý schvaľuje aj spoplatnenie návštevy tohto zariadenia, údržba si totiž vyžaduje isté financie.

Vedenie mesta ale chce už tento rok otvoriť tému potreby verejných hygienických zariadení a prerokovať to s poslancami. Nateraz radnici neostáva nič iné, len viac monitorovať problémové úseky a usmerňovať ľudí.

Alena Dudláková, foto: E.F.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 13, 5. apríla 2023)

VIDEO


bottom of page