top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO V tábore pod hradom zorganizovali preteky, ktoré otestujú aj psychiku

Updated: Aug 30, 2022

Po celej trati rozložených štyridsať prekážok, boj s vlastným telom ..... Pod hradom Ľubovňa sa minulú sobotu konal piaty ročník osem kilometrov dlhých pretekov. Skúšku zručností, rýchlosti a sily si preverili odvážni muži, ženy i deti.


Prekážkový beh organizovaný pre všetkých ľudí, ktorí majú radi športové aktivity, bol vytvorený športovcami a účastníkmi extrémnych pretekov za účelom otestovania fyzických i psychických síl. Podľa slov organizátorov, nie je to však len o behu či lezení, ale aj o odhodlaní, sebazaprení, disciplíne či sile mysle. „Ide o preteky-prekážkový beh, ktorý je o rôznych prekážkach, či už silových alebo prekážkach zdolávaných vlastným telom. Je to samozrejme náročné. Už len ak človek zabehne 8 km, popritom mu dáme do cesty tak 40 prekážok ktorých navyše zvykne byť ku koncu najviac, takže sa dosť vytrápi, super je už len to, že to človek zdolá,“ ozrejmil Peter Staviarsky, organizátor.


Preteky boli rozčlenené do kategórií muži, ženy a deti, pričom detská kategória bola rozdelená na chlapcov a dievčatá. Večer sa vyhlasovala aj špeciálna kategória, najmladší účastník/účastníčka preteku, ktorej prvenstvo si vyslúžilo len trojročné dievčatko. „Toto je už piaty ročník pretekov, rokmi sa stále samozrejme prekážky obmieňajú, čo sa týka počtu, tvaru a trate. Tú sme teraz otočili pod Ľubovniansky hrad, veľmi sa z toho tešíme, že nám to bolo umožnené, nakoľko ľudia si mohli užiť nielen pretek, ale i všetko to krásne, čo Stará Ľubovňa ponúka na jednom mieste – hrad, skanzen, vojenský tábor i múzeum Michala Strenka,“ s potešením dodal Peter Staviarsky, s tým, že preteky plánujú zorganizovať aj o rok.


Kondičnú stránku pretekárov preverili strmé stúpania počas bežeckej trate a ich telesná zdatnosť bola preskúmaná formou prekážok zameraných na silové schopnosti. Nosenie bandasiek s vodou, ťahanie predmetov, extrémne podmienky ako voda či blato a bahno, skákanie z výšok, skákanie cez obrovské kopy sena a mnoho ďalších drevených a lanových prekážok na lezenie.


Súťaže v prekážkovom behu v sebe ukrývajú množstvo prekvapení a nečakaných prekážok, ktoré si vyžadujú i veľkú dávku odvahy a sily a o tom, že to naozaj „dalo zabrať“ svedčia aj účastníci preteku.

Jaroslav - veľmi obľubujem prekážkové behy, človek ide až na dno svojich síl a posúva hranice. Preteky boli úžasné, každá prekážka má niečo do seba, pri niektorých bola aj dosť záťaž na ruky, ťažšie sa potom zdolávali ďalšie prekážky, ale športujem každý deň, toto je takou mojou skúškou, či to robím teda dobre.

Martin - rád behávam a oslovila ma upútavka na internete, tak som sa prihlásil a bola to dobrá voľba. Zúčastnil som sa aj minulý rok, ale tento rok bola ťažšia trať aj väčšie množstvo prekážok, v podstate ťažký beh do vrchu potom hneď prekážka nejaký zbeh a zasa prekážka, bolo to riadne nasekané, takže človek mal čo robiť a veru dnes sa tu ukázalo, že nie je to len o behu, bolo to náročné.


Jana Blašková, foto: ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 31 (24. august 2022)


bottom of page