top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Výnimočný kalendár pomáha deťom

Nevšedný nápad ako pomôcť hendikepovaným deťom dostal dlhoročný organizátor benefičných koncertov v Starej Ľubovni a Prešove Miroslav Vrábeľ (na fotografii hore). Postaral sa o vydanie charitatívneho kalendára, kde spojil neľahké osudy 14 detí z 12-tich rodín so zaujímavými premenami známych i menej známych Staroľubovňanov.


Nevšedný nápad ako pomôcť hendikepovaným deťom dostal dlhoročný organizátor benefičných koncertov v Starej Ľubovni a Prešove Miroslav Vrábeľ (na fotografii hore). Postaral sa o vydanie charitatívneho kalendára, kde spojil neľahké osudy 14 detí z 12-tich rodín so zaujímavými premenami známych i menej známych Staroľubovňanov.


Ako Mária Terézia sa tak v ňom ocitla napríklad riaditeľka úradu práce, piráta z Karibiku stvárnil riaditeľ Ľubovnianskeho múzea a nahovoriť na premenu sa nechala aj samotná ministerka. To všetko so zámerom osloviť čím viac ľudí s dobrým srdcom.


Premeny na nepoznanie

„Zdalo sa mi, že tej pomoci potrebujú tieto deti viac, lebo je ich veľa, vnímam okolie,“ povedal k výnimočnej pomoci Miroslav Vrábeľ alias Čvíro, ktorý do charitatívneho kalendára oslovil rôznych ľudí z mesta, riaditeľov rôznych inštitúcií, študentov, športovcov, invalidných dôchodcov či úradníkov. „Profesijne sa venujem tejto problematike celý život, snažím sa bojovať za práva týchto ľudí, aby zostali rodiny pokope, aby deti napredovali... Zdalo sa mi teda úplne prirodzené, a tak ma aj ľudia v regióne poznajú, pomôcť tejto veci,“ povedala Soňa Gaborčáková, poverená ministerka práce, soc. vecí a rodiny, ktorá stála pri zrode Domu sv. Anny a dlhodobo sa angažuje v sociálnej oblasti. Ako sa priznala, fotenie i premenu na kráľovnú Viktóriu pokladá za výnimočný zážitok. Fotenie si užíval aj prednosta Okresného úradu v Starej Ľubovni, ktorého fascinovala jeho premena za gladiátora. „Vidieť v zrkadle, ako sa za pár minút meníte, to bolo úžasné, klobúk dole pred ľuďmi, ktorí to vedia,“ ocenil Richard Malý, ktorý si myslí, že ak pomôže dobrej veci aj to, že si aj úradníci dokážu urobiť zo seba žart, tak prečo nie. Nahovoriť sa na dobrú vec nechal aj prednosta mestského úradu Aleš Solár, ktorému sa „ušiel“ Robin Hood: „Nafotenie charitatívneho kalendára som si na začiatku nevedel celkom predstaviť, no dnes už viem, že to bola skvelá myšlienka.“

Na realizácii projektu spolupracovali riaditeľ Divadla Jonáša Záborského Ján Hanzo, maskérka Eva Petrovová a garderobierka Zuzana Velčková. Fotografie sú z dielne známeho slovenského fotografa Jána Štovku.


Kalendár je v predaji

„Páči sa mi, že sú v kalendári rôzni filmoví či historickí hrdinovia, bojovníci... a aj naše deti sú takí bojovníci, ktorí musia denne bojovať za zdravie a svoje miesto v spoločnosti,“ povedala jedna z mám dieťaťa, ktorému projekt pomôže, Martina Selepová. Ako priblížila, žiaľ, rodiny s takýmito deťmi sú odkázané aj na pomoc cudzích ľudí, mnohé potrebné pomôcky či samotné rehabilitačné pobyty poisťovne nepreplácajú, resp. len čiastočne. „Napríklad len u takého vertikalizátora, ktorý pomáha Leovi udržať sa vzpriamene, išli doplatky hore z 250 na 800 eur,“ uviedla jeden z mnohých príkladov.

Aj predajom kalendára chce Miroslav Vrábeľ získať čo najviac peňazí, ktoré rozdelí do rodín. „Celý výťažok pôjde deťom, ale nielen to, tým, že sú v kalendári priblížené osudy detí a účty i emailové adresy rodín, tak tí, chorí chcú môžu pomôcť kedykoľvek, celý rok,“ dodal autor kalendára s názvom Dobré srdce, ktorý bude oficiálne uvedený do života na 9. benefičnom koncerte 20. októbra o 19. hodine v Dome kultúry v Starej Ľubovni, kde sa predstaví skupina FRAGILE QUEEN.

A už tento týždeň sa bude dať kalendár na rok 2024 kúpiť za 15 € u autora myšlienky cez Občianske združenie Kultúra so srdcom.

foto: ĽMS, OZ Kultúra so srdcom

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 26, 6. júla 2023)

bottom of page