top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Tvorivosť staršej generácie prepojená so súčasnosťou

Ručné práce hlásia svoj návrat. Háčkovanie, vyšívanie či pletenie patrili medzi bežné ručné práce našich mám a babičiek. Dnes sa opäť vraciame k týmto pozoruhodným činnostiam, možno v trošku vynovenej podobe, ale s o to väčším dúškom kreativity či lásky. V klube dôchodcov v Starej Ľubovni odštartovali 16. mája týždeň tvorivosti a stretnutí pri ručných prácach, pri ktorom sa okrem uzlíkov, uzlili aj samotné generácie.



Prvé stretnutie patrilo seniorkám a finalizácii šálu, na ktorom pracovali počas pandémie. „Boli sme priam nadšené týmto nápadom, okamžite sme vyberali ihlice a pustili sa do práce. Najprv sme recyklovali 27 starých svetrov, a tak získali počiatočný materiál. Mesto kultúry nám poskytlo ďalších 10 kíl vlny, avšak nám sa nakoniec podarilo vyrobiť šál z vyše 40 kg vlny, a tak dosiahol neuveriteľných vyše 400 metrov,“ s nadšením opísala priebeh výroby šálu Mária Struková z mestského Klubu dôchodcov. „Vyštrikovať meter šálu trvalo niekomu päť hodín, inému aj osem, keď k tomu pripočítame aj páranie svetrov, strávili sme pritom približne 3 500 hodín,“ dodala hrdo. Prvotným plánom bolo ale do tejto činnosti zapojiť aj školy či ďalšie organizácie, ale kvôli pandémii sa to celkom nemohlo realizovať.

Isté ale je, že upletený šál bude mať svoju premiéru počas najbližšej víkendovej akcie, kedy by mali seniori obkolesiť celý park na Námestí generála Štefánika.


Odovzdávanie skúseností

Po pletení a háčkovaní prišlo na rad vyšívanie a najväčší úspech z pletených techník zožalo paličkovanie (podrobnejšiu reportáž o tomto umení prinesieme o týždeň, pozn. red.).

Vo štvrtok sa k seniorom pripojili aj študenti Gymnázia Terézie Vansovej a na programe bolo pletenie bez ihlíc. Seniorkám veľmi prirástla k srdcu technika makramé, ktorú si spoločne so študentmi predviedli, a hneď aj reálne vyskúšali.

Pri uzlíkoch sa uzlili generácie aj v piatok, ktorý patril náramkom priateľstva a školiteľke z Centra voľného času. „Dievčatá zo základnej školy si tak spolu so „svojimi babičkami“ prišli spoločne vyskúšať pletenie náramkov technikou shamballa či makramé. Niektorým to veľmi šlo, iní sa trošku potrápili, ale všetci sme to zvládli,“ ozrejmila Jolana Sarnecká z CVČ. Mladá generácia sa nadchla týmto plánom. „Keď som zistila, akí milí ľudia tu sú, všetko zo mňa hneď opadlo. Veľa vecí nám vysvetlili, spoločne sme sa učili, aj super porozprávali,“ prezradila nám zástupkyňa mladej generácie Alexa.



Zážitky z týždňa aktivít

Mária Struková

- Chodievala som na tieto akcie celý týždeň, nevynechala som ani jednu. Najviac ma zaujalo paličkovanie, lebo paličkárky priniesli na ukážku svoje už zhotovené, veľmi krásne diela, bola to pre nás všetkých nádherná výstava. Pletenie bez ihlíc bolo veľmi obohacujúce, makramé uzly ma veľmi chytili za srdiečko, určite budem s týmto pokračovať aj doma. Teším sa ako narobím vnúčatám vankúšiky, dečky či podložky, veľmi ma to oslovilo. Očarili ma aj náramky priateľstva, učili nás to žiaci a bola som veľmi prekvapená, aké sú dnešné deti šikovné. Z každej strany počuť názory, že deti sedia len za počítačmi, ale myslím si, že to nebude až tak celkom pravda, pretože deti boli nesmierne kreatívne, boli sme šokovaní, akí sú mladí šikovní a s akým zapálením pracovali. Trpezlivo nám vysvetľovali rôzne techniky robenia náramkov, naozaj sme boli veľmi spokojní a ohromení.


Eva Kovalčíková

- Bol to nádherný týždeň, páčilo sa mi úplne všetko, od začiatku až dokonca, nemám jedinú výhradu. Trošku paličkujem, takže som sa toho ešte veľa poučila, doučila, ozrejmili sme si nové techniky, napríklad také pletenie bez ihlíc ma úplne chytilo, ihneď som aj doma pokračovala. Veľmi ma upútalo viazanie uzlov a idem urobiť hneď aspoň štyri náramky priateľstva, pretože tu bola naozaj skvelá učiteľka s dobrými nápadmi. Celý týždeň som stretávala skvelú spoločnosť, ktorú spestrili aj študenti, čomu sme boli naozaj potešení. Veľmi ma to uchvátilo, boli tu príjemní ľudia, páčilo sa mi, ako sme sa všetci spolu porozprávali a naučili niečo nové, a program bol navyše doplnený aj o chutné občerstvenie.


Podujatie Uzlíky- uzlenie generácií je súčasťou projektu UZOL KULTÚRY- STARÁ ĽUBOVŇA-MESTO KULTÚRY 2021, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu.


Jana Blašková, foto: ĽMS

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 20 (25. máj 2022)

bottom of page