top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Tanečníci získali aj tituly majstrov Európy! Za úspechom sú učiteľky

Updated: Aug 11, 2023

Talenty zo staroľubovnianskeho regiónu bodujú aj ďaleko za hranicami. Najvyššie ocenenia prednedávnom získali aj tanečníci zo Starej Ľubovne. Na majstrovstvách Európy v Maďarsku si vytancovali trikrát zlato, dvakrát striebro a jeden bronz.

Majstrovstvá Európy vo všetkých tanečných štýloch sa konali v Siófoku v Maďarsku. Účasti na Európskom grand finále Showtime dance Balaton predchádzala, okrem náročnej prípravy tancov, kvalifikácia.


Mama s dcérou

„Je to po prvýkrát, čo sa naši žiaci dostali na majstrovstvá. Najprv sme ale boli na kvalifikačnej súťaži v Nových Zámkoch. Porota z 10-tich tancov nominovala šesť, ktoré získali v súťaži 64 a viac bodov,“ priblížila Yevheniia-Mariia Martyniuk (na fotografii), ktorá v ZUŠ J. Melkoviča v Starej Ľubovni pôsobí len prvý rok, no žiaci pod jej vedením dosiahli takéto mimoriadne úspechy.

Mladá učiteľka na Slovensko prišla z Ukrajiny za svojou mamou Viktoryiou Danchyn - Brezhynskou, ktorá v ZUŠ J. Melkoviča vyučuje už osem rokov. „Tancu sa venujem celý svoj život, aj som to vyštudovala. Moja mamka je tiež tanečníčka. Aj v Ukrajine sme spolu pracovali. Sme zvyknuté pracovať spoločne, radíme si pri tvorbe choreografií,“ nechala sa počuť energická mladá žena.


Hudbu treba cítiť srdcom

Žiaci si síce už užívajú zaslúžené voľno, Yevheniia už teraz premýšľa, čo spolu s mamou budúci rok pre žiakov pripravia. „Latka je nastavená vysoko, chceme zapojiť už aj menších žiakov. Choreografie musia byť čo najlepšie a výber hudby je tiež dôležitý. Hudba sa musí páčiť nám učiteľkám, ale aj samotným tanečníkom,“ doplnila choreografka. Inšpiráciu nachádza všade, aj pri nakupovaní v obchode či pri prechádzke po ulici. „Keď počujem dobrú pesničku, hneď ju hľadám. Idem po ulici, prejde auto, v ktorom šofér počúva dobrú hudbu, už premýšľam, čo by som na to vymyslela,“ s úsmevom hovorí mladá učiteľka a tvrdí, že talent je dôležitý, ale tvrdou prácou sa dá tanec z časti aj naučiť „Tanec musíš milovať a venovať sa mu od srdca. Naučiť sa dá všetko, ale ak talent chýba, nikdy to nebude zo srdca,“ uzavrela úspešná tanečníčka, ktorá sa už teraz teší na malých tanečníkov. V budúcom školskom roku by ich malo byť 46, teda tých, ktorí úspešne absolvovali zápis do mestskej umeleckej školy v tanečnom odbore.

Pripravila: Alena Dudláková, foto: archív ZUŠ J. Melkoviča

bottom of page