top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Stretnutie pestovateľov: Kedy a aké sú najlepšie jarné rezy stromov?

Pestovatelia stromov a majitelia sadov sa stretli, aby absolvovali bohatý program, vďaka ktorému sa lepšie zorientujú v starostlivosti o stromy.

Tomáš Pčolka predviedol názornú ukážku prvého jarného rezu stromu. „Na to musí byť človek vyškolený, mať k tomu vzťah a patričné náradie, lebo bez toho to neurobíte,“ nechal sa počuť skúsený ovocinár. Naučiť sa urobiť správny rez môže trvať aj štyri roky. Každý strom je špecifický a potrebuje svoju celoročnú starostlivosť. Podľa ovocinárov jarný rez podporuje rast, letnú rodivosť stromu. Potvrdil to aj arborista a ovocinár Peter Švidroň: „Nie nadarmo sa hovorí, že zlý rez, to radšej žiadny rez. No nemôžem ľuďom hovoriť - nestrihajte, lebo ak to nebudú skúšať, nenaučia sa to.“


Vzácne odrody v Starej Ľubovni

Majitelia drevín navštívili sady v obci Hniezdne i v Starej Ľubovni. Len v Hniezdnom je vysadených 2 200 orechov a takmer 3 920 jabloní šiestich odrôd. Pod hradom v Starej Ľubovni je ďalší významný sad. „Sú tu aj novšie odrody, napríklad odroda Jonatán. Tá bola vysádzaná vtedy, keď bola v kaštieli poľnohospodárska škola - v polovici 50-tych a začiatkom 60-tych rokov. Veľmi veľa je tu ale stromov, ktoré vysadil ešte starý gróf Zámoyski, otec posledného majiteľa,“ porozprával Michal Mertiňák, ktorý sa o sady v okolí Starej Ľubovne stará. Pod hradom je vysadených aj 40 višní, 40 čerešní, 200 hrušiek, 520 slivák a 160 stromčekov jabloní. V sadení stromov chcú aj naďalej pokračovať. Plody sú síce určené pre spracovateľský závod, no vďaka pestovaniu drevín udržiavajú trend v rozvoji zelenej infraštruktúry.


Pestovatelia prišli z Kežmarku i Bardejova

Na akciu, ktorú zorganizovalo Združenie Spiš, prišlo niekoľko desiatok záujemcov nie len zo Starej Ľubovne, ale napríklad z Kežmarku či Bardejova. Okrem jarného rezu si mohli vyskúšať strihanie a hnojenie stromov. „Mám ovocné stromy a veľkú záhradu. Po dedovi som zdedil staré stromy a dozvedel som sa tu, ako ich mám ošetrovať, určite sa plánujem toho držať,“ prezradil Rastislav Benko, ktorý si nenechal ujsť rady odborníkov. Ovocinár Peter Švidroň vyzdvihol spoluprácu nadšencov. „Je stále lepší aktívny nadšenec než vyhoretý profesionál,“ s úsmevom podotkol a poznamenal, že akciu si zopakujú aj o rok.

Alena Dudláková, foto: autorka

VIDEO




bottom of page