top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Peter Rindoš

VIDEO Respirátory, polícia, očkovanie. Nové pravidlá od stredy

Od stredy platia nové a tvrdšie opatrenia v boji proti covid-19! Popri zákaze vychádzania, okrem výnimiek, si namiesto rúšok postupne nasadíme respirátory. Intenzívnejšie na poriadok bude dohliadať polícia. Čoraz viac sa hovorí aj o očkovaní, jedno z väčších centier by malo vzniknúť aj v Starej Ľubovni.


V uliciach i na periférii bude od stredy dohliadať viac policajtov. „Polícia nasadí všetky dostupné sily a prostriedky na kontrolu prijatých opatrení. Doposiaľ boli do kontrol opatrení zapojené najmä uniformované zložky, teda policajti poriadkovej, dopravnej, železničnej polície a na hraniciach aj policajti cudzineckej polície. Od stredy budú v teréne okrem policajtov v služobnej rovnošate aj policajti v civilnom odeve,“ uviedlo Prezídium Policajného zboru.


Policajti sa zamerajú napríklad na nákupné centrá, železničné stanice, potraviny, drogérie, zásielkovne či rôzne odberové miesta. Zákaz vychádzania sa bude kontrolovať na hlavných cestných ťahoch a hraniciach okresov so zhoršenou epidemiologickou situáciou. Skúmať sa bude opodstatnenosť cesty.


Očkovacie centrum v hale?

V súvislosti s očkovaním proti covid-19 sa čoraz viac spomína vytvorenie očkovacieho centra v Starej Ľubovni. To by malo vzniknúť v mestskej športovej hale, za aktivitou je Prešovský samosprávny kraj s prispením Ľubovnianskej nemocnice. Samotná vakcinácia v jej priestoroch prebieha už dlhšiu dobu, tento týždeň by malo byť zaočkovaných asi 1 500 ľudí.


Pravidlá po novom

Nočný zákaz vychádzania platí od stredy v čase od 20.00 do 01.00 hodiny po polnoci. Všetky činnosti, ktoré povoľujú výnimky, by sme mali stihnúť do ôsmej večer. Povinnosť nosenia respirátorov v obchodoch či mestskej doprave platí od ôsmeho marca. Vo všetkých interiéroch od 15. marca. Výnimku budú mať deti, ktoré navštevujú škôlky alebo prvý stupeň základných škôl. Respirátory by mali byť typu FFP2 a spĺňať požadované normy.

Do ôsmej večer môžeme nakupovať v potravinách, navštíviť výdajné miesto e-shopu, záhradníctvo, banku či poštu. Podobne to platí aj pri pohreboch, krstoch, sobášoch. Do tejto hodiny môžu ísť na vychádzku seniori nad 65 rokov či rodičia s deťmi do šesť rokov.


Po ôsmej večer je možné opustiť bydlisko len v prípade odchodu do práce. Musí to však umožňovať jej povaha, mali by ste sa preto preukázať potvrdením od zamestnávateľa. Škôlky a školy by mali fungovať len pre deti zamestnancov, ktorí musia fyzicky chodiť do práce.

Povolená je aj nevyhnutná návšteva lekárne či lekára. Výnimku bude mať aj starostlivosť o príbuzného, ktorý je na to odkázaný. Mačku či psa môžete vyvenčiť do vzdialenosti tisíc metrov od bydliska alebo sa postarať o hospodárske zvieratá. Po novom sa ruší výnimka na vychádzky do prírody mimo okres. V čiernych okresoch potrebujete aj na cestu do prírody test nie starší ako 7 dní. Vyžadovať ho môžu od ľudí od 15 do 65 rokov.


Stále sa budeme musieť preukazovať negatívnym testom na koronavírus. Výnimku budú mať osoby, ktoré v posledných troch mesiacoch prekonali covid-19, očkovaní druhou dávkou vakcíny, od ktorej prešlo aspoň 14 dní a ľudia, ktorí sú zo zdravotných dôvodov od testu oslobodení. V čiernych a bordových okresoch je nutné preukázať sa pri ceste do práce či v banke testom nie starším ako 7 dní. V červených okresoch sa ľudia musia pravidelne testovať každých 14 dní a v ružových každých 21 dní. Uznávajú sa PCR aj antigénne testy.


rin, foto: mz sr, ľms


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 8 (3. marec 2021)

bottom of page