top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Pani Jane učarovali puzzle stavebnice. Obrazy chce darovať

Updated: Aug 14, 2023

Rukami jej prešli desiatky tisíc malých puzzle dielikov. Dôchodkyňa Jana Marfiaková má záľubu v skladaní farebných obrazov. Doma má momentálne viac ako 40 poskladaných portrétov, krajiniek či zvieracích motívov. Svoje diela by rada darovala do dobrých rúk.


Už 17 rokov po nociach poriadne nespí, nočný čas si preto kráti skladaním puzzle.


Dva večery a obraz je hotový

„Najväčší obraz, ktorý som skladala, mal 5-tisíc kusov. Dva večery mi trvá poskladať obraz z 1000 dielikov,“ zhrnula 77-ročná dôchodkyňa, ktorá má na svojom konte doteraz poskladanú viac ako stovku obrazov.

Staroľubovnianka nám vysvetlila, že číslo počtu dielikov treba brať orientačne, keďže to nikdy nerátala a hlavne, čo poskladala, väčšinou podarovala. „Veľa obrazov som dala do rodiny, sú vhodné aj ako dar. Mám štyroch synov a každý má odo mňa obraz, aj neveste som dávala zarámovať... Páči a im to, ale mi zakázali už robiť, lebo vždy, keď tu prídu, som tu rozložená po celom stole,“ s úsmevom povedala zručná žena.


Stálica v obchode s puzzle

Postup pri skladaní puzzle je dôležitý, ako pani Jana tvrdí, najprv musí poskladať rámy, potom stred. Dieliky si triedi podľa tvaru aj farby: „Mňa už aj v obchode poznajú, pracuje tam suseda, a keď dostanú nové, tak mi už nosí a ja hneď s radosťou skladám.“ Po dokončení obrazy potiera špeciálnym lepidlom, aby dieliky spolu držali. „Ak vidím, že je niekde medzera, tak to prilepím zospodu. Keď sa to dá zarámovať, tak sa obraz lepšie spevní,“ odporúča dôchodkyňa a dodáva, že už sa jej stalo, že v balíku aj niektoré dieliky chýbali a vtedy je takýto obraz nedokončený a, samozrejme, nedá sa zavesiť na stenu.


Chce potešiť iných

Jana Marfiaková mala už oddávna záľubu v manuálnej práci, kedysi aj háčkovala a vyšívala. „Celý život robím ručné práce, aj keď ma už teraz bolia ruky,“ dodáva a pripomína, že mala prácu, kde veľa písala na stroji, takže je zvyknutá. Zručnosť po nej zdedili aj jej synovia, ako hrdo doplní - sú zruční, všetko opravia. „Jeden je sklár. Chce, aby som už oddychovala,“ doplní autorka obrazov, ktorá má rada zvieratá. Aj doma má psíka, preto medzi jej obľúbené výtvory patria práve tie so zvieracími motívmi. Má ale aj veľa krajiniek či portrétov. „Bola by som veľmi rada, ak by mal o to niekto záujem. Možno aj nejaká inštitúcia, kde by obrazy zdobili chodby. Chcela by som niekoho takto zadarmo potešiť. Ja som sa už potešila tým, že som to stvorila, teraz nech to iným robí radosť. Mám toho naozaj veľa a doma mi to zavadzia,“ znie výzva skromnej ženy.

Pripravila: Alena Dudláková, foto: autorka, ĽTV

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 27, 12. júla 2023)

VIDEO


bottom of page